Италия въведе 10 задължителни ваксини за децата

OFFNews 23 ноември 2017 в 12:52 6202 0

Конституционният съд на Италия даде зелена светлина за въвеждането на 10 задължителни ваксини за децата. 

Поставянето на ваксините ще бъде задължително, за да бъде записано детето в училище. Сред задължителните ваксини са такива за дифтерит, тетанус, полиомиелит, морбили, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Деца под 6 години също няма да бъдат приемани в детски заведения, ако не са изпълнение предписанията по имунизационния календар.

В закона са предвидени и глоби между 100 и 500 евро за родители, които откажат да имунизират децата си на възраст от 6 до 16 години. 

Конституционният съд се произнесе по закона, след като област Венето в Северна Италия възрази срещу инициативата. Съдиите обаче се мотивираха, че с действията си целят да защитят индивидуалното и колективното здраве.

В Италия има увеличаване на случаите на морбили от началото на годината, като в 88% от случаите разболелите се не са били ваксинирани. Някои от случаите завършиха със смърт.

В редица европейски държави зачестяват случаите на болести, за които принципно има ваксини, като дребната шарка, например. Това е причината правителствата да започнат да обмислят задължителната ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови