ISW: Москва се притеснява от Пригожин и след смъртта му

Мая Младенова 31 август 2023 в 10:27 3745 1

Евгений Пригожин

Снимка Vladimir Alexandrov/Anadolu Agency via Getty Images

Евгений Пригожин

Москва се притеснява от популярността на Евгений Пригожин и след смъртта му, пише в днешния си анализ за развитието на войната Институтът за изследване на войната (ISW).

Кремъл е положил усилия да заглуши или обърка съобщенията за погребението на ръководителя на частната армия "Вагнер", което вероятно показва, че властта в Русия продължава да се притеснява от влиянието на Пригожин в страната и сред силите на "Вагнер" дори след смъртта му.

Двама действащи руски представители на управляващите заявяват пред "The Moscow Times", че президентството и Федералната служба за сигурност (ФСБ) умишлено са направили погребението на Пригожин тайно, за да избегнат по-нататъшното му превръщане в мъченик. Те отбелязват, че първият заместник-началник на администрацията на руския президент Сергей Кириенко, офицери от няколко разузнавателни служби и служители на ФСБ са се срещнали, за да разработят план, който да предотврати всякаква възможност за обществен протест или възмущение и да заблуди обществеността относно мястото на погребението на Пригожин.

Moscow Times допълва, че е имало много противоречиви съобщения за мястото на погребението на Пригожин на 29 август. Някои руски канали в Телеграм отбелязват, че руските федерални канали до голяма степен са игнорирали погребението на Пригожин, вероятно също като част от планираното от Кремъл "отразяване" на погребението.

ISW продължава да наблюдава, че някои руски канали в Телеграм неоснователно спекулират, че Пригожин е оцелял при катастрофата, което може да е било и информационна операция за препълване на руското информационно пространство с подвеждащи съобщения и отклоняване на вниманието от погребението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

31.08 2023 в 13:59

Някой ще бъде ли учуден ако ватниците направят противягата Пригожин военен кумир, направо хоругва, модна икона, а гроба му място за поклонение и фетишизиране!?!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика