„Ислямска държава“ използва химическо оръжие в Сирия и Ирак

OFFNews 20 юли 2015 в 17:07 5427 4

Терористичната организация „Ислямска държава“ е засилила употребата на химически оръжия, съобщава CNN, позовавайки се на британски неправителствени организации.

Бойците използват хлор и други химикали в самоделни взривни устройства и при самоубийствени атентати. Екипи на организациите „Сахан рисърч“ и „Конфликт армамент рисърч“ (КАР) са разследвали общо три случая. Два от тях са в Северна Сирия, където ислямистите воюват с кюрдския Отряд на народната самоотбрана. Третият се отнася за язовир в близост до Мосул, Северен Ирак.

Седмица след атаката над язовира екип на КАР намира снаряд от миномет, от който все още изтича жълта течност, причиняваща гадене и главоболие. Предполага се, че става въпрос за хлор. Това според организацията е първият документиран случай на използване на поставени в снаряди химикали срещу кюрдски бойци и цивилни от страна на „Ислямска държава“.

На 28 юни бойци на ИД нападат кюрди в сирийските градове Тел Брак и Хасака. Използвани са химикали, причиняващи загуба на концентрация или съзнание, болка от кръста надолу, водеща до временна локална парализа. Фрагменти от мунициите в Тел Брак, изследвани девет дни по-късно, имат парлива миризма и предизвикват раздразнение на очите и гърлото. Поразените дават положителни проби за наличието на фосфин – химикал, който се използва в пестициди и дезинфектанти. В Хасака екипите също намират остатъчни слади от дразнещо очите и гърлото вещество.

„Конфликт армамент рисърч“ от дълги години проучват мунициите, използвани в Ирак и Сирия. Джеймс Беван, изпълнителен директор на организацията, гледа на последните случаи като на тестове. Според него бойците на ИДИЛ импровизират с лесно достъпни вещества. Въпреки че използването на химикали от страна на терористите не е нещо ново, според Беван последните случаи доказват, че „Ислямска държава“ има достъп до химически агенти, които могат да бъдат използвани в оръжия. „Ако го сметнат за ефективно от военна гледна точка, подозираме, че ще го използват отново“, добавя той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!