Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Интерпол спря достъпа на Турция до базата си данни

ОFFNews 05 юли 2017 в 19:35 6875 0

Интерпол е прекратил достъпа на Турция до базата си данни, съобщава турският вестник “Карар“, цитиран от БГНЕС.

Причината - Турция е добавила списък от 60 000 души, издирвани за връзки с т. нар. ФЕТО - Фетхуллахистка терористична организация, за която Анкара смята, че стои зад неуспешния преврат в страната от 2016 г.

От тогава е спрян и достъпа на страната до базата данни, въпреки множеството протести от страна на Турция. Вече близо година "последователите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен пътуват безпроблемно из Европа и САЩ".

Без заповед за издирване от Интерпол, търсените заподозрени в опит за преврат могат да използват настоящите си паспорти. 

Базата данни на Интерпол, която включва паспортна информация за търсените лица, дава възможност на страните да задържат заподозрени, след като номерът на техния паспорт се появи в системата. Решението на Интерпол блокира появата в системата на номерата на паспортите на заподозрените от Анщкара като гюленисти.

Според турските власти, имената на 60 000 "гюленисти" не са избрани на случаен принцип, а са извършвани разследвания срещу тях. Сред издирваните от страната са войници на НАТО, полицейски служители и служители от различни ведомства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!