Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Индия изстреля ракета достигаща до България

OFFNews 19 април 2012 в 10:08 1876 0

Снимка:cbc.ca
Снимка:cbc.ca

Индия успешно изстреля ракета, способна да пренася ядрено оръжие и с обхват, достигащ Китай и страните от Източна Европа, включително територията на България.

Така азиатската страна попада в клуб на страните с възможност за употреба междуконтинентално ядрено оръжие. Ракетата "Агни V" ("огън" на хинди) с обсег над 5000 километра бе изстреляна от брега на остров край източния индийския бряг. Тя е разработена предимно заради китайската заплаха и няма да влезе на въоръжение поне 2 години, пише Ройтерс. Агенцията допълва, че само Израел и постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай, притежават подобен военен потенциал. Властите в Делхи от години се опитват да играят по-голяма роля на световната сцена и се борят да получат постоянно място в Съвета за сигурност. През последните години Индия е сред водещите в света вносители на въоръжение, с което опитва да обнови голямата си, но оборудвана със старо оръжие, армия.

През 2012 г. разходите на Делхи за отбрана са увеличени с 13% до $38 млрд. Вестта за изстрелването на ракетата бе обявен преди доста време и не предизвика никакви критики от Запада. От своя страна китайските медии обаче реагираха с неодобрение. "Западът предпочете да си затвори очите пред пренебрегването от страна на Индия на договорите за контрол над ядрените оръжия и ракетните технологии, писа в коментар един от многотиражните китайски вестници. "Индия обаче не бива да надценява силата си", допълва изданието, контролирано от компартията.

Индия все още е измъчвана от унижението в кратката война с Китай пррез 1962 г. Стратегическото недоверие към Китай е дълбоко вкоренено. Според Делхи Китай се опитва да подкопае страната на всички нива - да я изпреварва в осигуряването на енергийни доставки, които и двете страни внасят, да маневрира така, че да блокира постоянно място за Индия в Съвета за сигурност на ООН и преди създавайки приятелства с по-малко азиатски държави, като Пакистан. След десетилетията, в които Китай не обръщаше особено внимание на граничните спорове в името на по-широко сътрудничество, сега той зае по-твърда позиция за Тибет и за Кашмир - спорът за който преди 50 години доведе до войната между Делхи и Пекин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!