ИДИЛ изгубили 14% от територията си

OFFNews 22 декември 2015 в 09:28 4515 2

ИДИЛ изгубили 14% от територията си

Снимка БГНЕС, архив

Джихадистката групировка "Ислямска държава" е изгубила 14 процента от територията, която е контролирала през 2014 г. Това показва проучване на британския институт за отбрана "Ай Ейч Ес Джейнс" (IHS Jane's).

Базирайки се на информации от социалните мрежи и източници в Сирия и Ирак, институтът изчислява, че зоната, контролирана от ислямистите, се е редуцирала с 12 800 кв. км между 1 януари и 14 декември 2015 г. Така към момента групировката контролира 78 000 кв. км. територия.

Сирийските кюрди са утроили размера на зоната под техен контрол, която в момента се простира върху 15 800 кв.км.
Една от териториалните загуби на ИД е северната гранична зона между Турция и Сирия, в региона на Тал Абияд, която беше един от основните пунктове за преминаване на турската граница, използван от джихадистите. Други значителни загуби ИД е понесла в Ирак, където изгуби град Тикрит, рафинерията в Байджи и част от основния път между Ракка и Мосул, което усложнява прехвърлянето на оборудване и бойци между двата най-значими града, контролирани от джихадистите.
Макар че е изгубила контрола върху някои зони, ИД е успяла да завладее други територии. Най-големите им успехи през 2015 г. бяха настъплението им в Западна Сирия през град Палмира и превземането на центъра на град Рамади, се отбелязва в проучването.

Подобно на ИД, режимът на сирийския президент Башар Асад също е изгубил влияние, като вече контролира 30 000 кв.км (с 16 процента по-малко) от страната с обща площ от 185 180 кв.км. Но, както се констатира в проучването, "сирийското правителство е успяло да си върне част от териториите, изгубени в началото на годината, благодарение на руската военна интервенция през септември".

Според данни на ООН близо един милион нелегални мигранти, от които над 500 хиляди сирийци, са пристигнали в Европа по Средиземно море от началото на годината. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови