Ядреното куфарче на Китай с нов стопанин, Ван Хоубин е новият шеф на ядрените ракетни сили на страната

OFFNews 31 юли 2023 в 20:42 1356 0

Снимка Voice of America, Public domain, via Wikimedia Commons

Междуконтинентални балистични ракети DF-5B по време на парад за Деня на победата в Китай.

Китайският президент Си Цзинпин, който е и върховен главнокомандващ на армията, назначи днес нов ръководител на въоръжените сили, които контролират конвенционалните и ядрените ракети на страната, един ден преди годишнината на Народоосвободителната армия, предаде Ройтерс.

Ван Хоубин, бивш заместник-командир на военноморските сили, бе назначен за нов ръководител на Ракетните войски на Народоосвободителната армия на Китай (НОАК), а Сюй Сишън - за техен нов политически комисар, като и двамата получиха висшето звание генерал, съобщиха китайските медии.

До преминаването си в Ракетните сили на НОАК Ван бе заместник-командир на военноморските сили от 2020 г. Преди това той е бил и заместник-началник на щаба на военноморските сили.

Допреди обявеното днес назначение Сюй беше заместник политически комисар на Южния театър на военните действия, едно от петте командвания на НОАК.

Държавните медии не съобщават къде е бил преназначен предишният началник на Ракетните войски на армията Ли Юйчао, нито дават информация за настоящето му местонахождение.

Новите назначения бяха направени ден преди 96-ата годишнина от основаването на Народоосвободителната армия на Китай, което се чества на 1 август.

Си неведнъж е призовавал военните да задълбочат планирането на война и бойни действия, за да увеличат шансовете за победа в реални бойни действия и да защитят суверенитета и територията на Китай.

Пекин заявява, че се придържа към отбранителна ядрена стратегия, и се ангажира да не използва първи ядрено оръжие. Също така казва, че няма да използва или да заплашва с използването на ядрено оръжие държави, които не притежават ядрен арсенал, или срещу зони, свободни от ядрени оръжия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика