Quantcast

И Словения прати армията си да пази границата

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2016 в 08:12 1600 0

Slovenia
Броят на войниците ще зависи от интензивността на мигрантския наплив

Словенският парламент разреши на армията да помага на полицията при контрола на притока на мигранти за период от 3 месеца, предаде Ройтерс.
Мярката бе одобрена късно снощи от Държавното събрание с 69 гласа "за" при 5 "против", съобщи председателят на еднокомарния законодателен орган Милан Бърглез.
През Словения минава един от основните маршрути на мигрантите, поели към Западна Европа.
На пресконференция преди парламентарния вот премиерът Миро Церар заяви, че армията ще бъде натоварена с охраната на границата само за 3 месеца. "Това няма да са военни действия", подчерта Церар, като обясни, че въоръжените сили само ще помагат на полицията.
Броят на войниците, които ще бъдат разположени по границите на Словения, ще зависи от интензивността на мигрантския наплив.
Миналата седмица северната съседка на страната, Австрия, въведе дневни квоти за пропускане на мигранти и кандидати за убежище на своя територия.
От октомври, когато Унгария затвори границата си с Хърватия за мигранти, около 474 000 души влязоха в Словения на път за Австрия и западноевропейски държави.
С население от 2 милиона души, бившата югославска република е най-малката страна по балканския миграционен път.
По-рано вчера словенският министър на вътрешните работи Весна Гьоркос Жнидар даде да се разбере, че страната й ще направи всичко по силите си, за да не допусне блокирането на мигранти на нейна територия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !