И чехите протестират срещу повишаване на пенсионната възраст

OFFNews 29 март 2023 в 18:28 2082 1

Прага

Снимка Wiuipedia

Правителството в Прага също готви пенсионна реформа, която извади хората на протест.

Чешките профсъюзи се присъединиха към опозиционни партии в протест срещу предложението на правителството за повишаване на възрастта за пенсиониране с четири години до 68 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Близо 2000 демонстранти се събраха пред канцеларията на правителството в столицата Прага, за да изразят недоволството си от плана.

"Определено не сме съгласни", се посочва в прието на митинга писмо. "Ще се защитаваме", каза председателят на профсъюза КОВО Роман Дюрчо, който организира демонстрацията.

Министърът на труда и социалните грижи Мариан Юречка неотдавна изглежда отстъпи от първоначалното предложение за пенсионна реформа, но министерството му посочи, че повишаването на пенсионната възраст остава първостепенна задача.

Правителството все още не е финализирало плана за пенсионната реформа, която смята за необходима за запазване на жизнеспособността на пенсионната система.

Лидери на опозиционни парламентарни и извънпарламентарни партии взеха участие в демонстрацията, включително Андрей Бабиш - милиардер популист и лидер на центристката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО), както и лидерите на антиимигрантското движение "Свобода и пряка демокрация" и на крайнолявата Комунистическа партия.

Бабиш, който е бивш премиер, призова профсъюзите да организират масови протести и им обеща подкрепа.

Приетият неотдавна план за повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 г. провокира масови протести, отбелязва АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

eagle60

29.03 2023 в 20:43

Французите протестират и се бунтуват при увеличение от 62 на 64 години за пенсия. При нашата реформа увеличението бе направено от 60 до 64 (последния стадий пълзящо увеличение с по 2 месеца на година) до 64. Никой не протестира - работлив народ сме. Че и много пенсионери се хваяат пак на работа - работохолици!