Хиляди жители на Газа нахлуха и разграбиха Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН

Александра Маркарян 29 октомври 2023 в 12:21 4626 2

Газа

Снимка UNRWA

Газа

Хиляди жители на Ивицата Газа нахлуха вчера в складове и центрове за разпределяне на помощи на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA), задигайки пшенично брашно и други продукти от първа необходимост, включително хигиенни материали, съобщи днес организацията.

В един от складовете, в Дейр ал Балах (палестински град в централната част на Ивицата Газа), се съхранява доставките от хуманитарните конвои, идващи от Египет.

"Това е тревожен знак, че гражданският ред започва да се разпада след три седмици война и строга обсада на Газа. Хората са уплашени, разочаровани и отчаяни. Напрежението и страхът се засилват от прекъсването на телефонните и интернет комуникационните линии. Те чувстват, че са сами, откъснати от семействата си в Газа и от останалия свят", казва Томас Уайт, директор на UNRWA в Ивицата Газа.

Масовото разселване на хора от северната част на Ивицата Газа на юг оказва огромен натиск върху тези общности, като допълнително натоварва съсипаните обществени услуги.

В някои семейства до 50 роднини са намерили подслон в едно домакинство.

"Запасите на пазара са на изчерпване, а хуманитарната помощ, която пристига в Ивицата Газа с камиони от Египет, е недостатъчна. Нуждите на общностите са огромни, дори само за основно оцеляване, докато помощта, която получаваме, е оскъдна и непостоянна", добави Уайт.

Досега за седмица в Газа са преминали малко над 80 камиона с помощи. В събота, 28 октомври, нямаше конвой поради прекъсване на комуникациите. Агенцията на ООН, която е основният участник в приемането и съхранението на помощи в Ивицата Газа, не успя да се свърже с различните страни, за да координира преминаването на конвоя.

"Настоящата система за конвоиране е насочена към провал. Много малко камиони, бавни процеси, строги проверки, доставки, които не отговарят на изискванията на UNRWA и другите организации за помощ, и най-вече продължаващата забрана за гориво - всичко това е рецепта за провал на системата. Призоваваме за редовна и стабилна линия на потока от хуманитарни доставки в Ивицата Газа, за да се отговори на нуждите, особено при нарастващото напрежение и разочарование", заключи Уайт.

Междувременно екипите на UNRWA в Газа съобщиха, че интернет услугите и връзките са възстановени. Те ще направят повторна оценка на ситуацията с цел възобновяване на конвоите и разпределянето на помощта тази сутрин.

Доставките в Ивицата Газа са силно затруднени от началото на войната на Израел срещу управляващата Ивицата Газа терористична организация "Хамас". Тя започна, след като 2500 терористи от "Хамас" нападнаха Израел и убиха над 1400 души, повечето от които цивилни, в домовете им и на фестивал. Те извлякоха над 220 души от домовете им, повечето от които са заложници в Газа. 30 от тях са деца. Четирима бяха освободени.

Египетското външно министерство заяви вчера, че "препятствия от страна на Израел", включително процедурите за проверка на камионите, спъват бързото доставяне на помощи в Ивицата Газа през контролно-пропускателния пункт "Рафа" на границата между Египет и палестинската територия. Проверките целят камионите да вкарват само храна, вода и лекарства, но не и гориво или нещо друго, което би могло да послужи на терористите в Газа във войната.

"Налага се камионите да бъдат инспектирани на израелския пропускателен пункт "Ницана", преди да тръгнат към пункта "Рафа", като така изминават около 100 км, преди на практика да влязат в пункта "Рафа", а това създава пречки, забавящи значително пристигането на помощта", посочи в изявление говорител на министерството, цитиран от Ройтерс.

ГКПП "Рафа", който се контролира от Египет и не граничи с Израел, се превърна в основен пункт за доставка на помощи, откакто Израел наложи обсада на Газа в отговор на нападението на бойци от "Хамас" на израелска територия на 7 октомври.

Преди избухването на конфликта през пункта в Газа влизаха по около 500 камиона дневно, докато в последните дни влизат едва 12 камиона средно на ден, заяви в петък генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

8

Джендо Джедев

29.10 2023 в 22:27

Между тия тарамбуки и маймуните разликите са незначителни.

400

1

демотиватор

29.10 2023 в 14:55

Нали агенцията е за подпомагане- ей го, подпомогнали са се мирните филистимци, к'во толкова (ツ)
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков