Хиляди унгарски ученици на протест: няма учители

OFFNews 06 октомври 2022 в 12:19 2853 3

Унгарски ученици на протест в подкрепа на учителите си.

Снимка SZAJKI BÁLINT/24.HU

Унгарски ученици на протест в подкрепа на учителите си.

Многохиляден протест изпълни централни улици на Будапеща снощи.

Унгарски ученици и учители демонстрираха рамо до рамо срещу ниското заплащане и лошите условия на труд в училищата на фона на задълбочаващата се криза с недостиг на учители. Според последните официални данни броят на незаетите работни места за преподаватели в началните и средните училища се е увеличил от 7000 през 2014 г. до 35 000 през 2019 г., съобщава БГНЕС.

Протестиращите - много от тях ученици в тийнейджърска възраст, облечени в карирани ризи - се събраха в центъра на Будапеща, носейки плакати с надписи "Ние сме с нашите учители" и "Няма учители, няма бъдеще".

"Тук съм, защото е невъзможно да продължаваме по този начин", заяви 19-годишният ученик Габор Ковач, визирайки недостигът на учители пред АФП.

Друг протестиращ, 17-годишният Вираг Пек, заяви, че учителите са "истински герои, за да работят в условия, каквито са в тази страна".

По-рано през деня хиляди хора образуваха човешка верига в столицата в знак на протест, а ученици временно блокираха мост в центъра на града.

Преди месец хиляди демонстрираха за по-добри условия на труд за учителите, някои от които временно спряха работа в знак на протест, когато училищата отново отвориха врати след лятната ваканция.

Правителството на Виктор Орбан отказва да удовлетвори исканията на учителите с аргумента, че това може да се случи само след като ЕС отпусне милиарди евро от дълго задържаните средства за възстановяване от пандемията. Брюксел все още не е дал съгласието си за отпускането им поради опасения от корупция. Забавянето идва в момент, когато унгарската икономика е подложена на натиск от отслабващата местна валута и бързо растящата инфлация. През последните години се засилиха и опасенията за академичната свобода в Унгария, защото Орбан се опитва да наложи контрол над институциите, смятани за твърде либерални.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

06.10 2022 в 18:03

Е,той путкин ще ви прати. Учители, книги, просвета.

865

2

Constanza

06.10 2022 в 14:09

На Орбан не му трябват образовани.

15914

1

поп Дръвчо

06.10 2022 в 12:59

Така става в страните, които се замогват под русофилско управление.