Хърватия отхвърли с референдум еднополовите бракове

Елица Мартинова Последна промяна на 02 декември 2013 в 09:54 1895 4

1 500 000 души гласували на референдума, Снимка: Сергей Антонов
1 500 000 души гласували на референдума, Снимка: Сергей Антонов

С референдум в неделя хърватите подкрепиха поправката в Конституцията на страната, която забранява еднополовите бракове.

Временното преброяване сочи, че 65 на сто от отишлите до урните са отговорили с „да“ на въпроса „Трябва ли бракът да бъде дефиниран в Конституцията като съюз между мъж и жена“.

Според предварителното пребояване активността на референдума е била около 30%. Законодателството на Хърватия определя резултатите от референдума като задължителни, независимо каква е била активността при гласуването.

В момента в хърватската Конституция няма стриктно определение за термина „брак“. Новата поправка на практика ще изключи възможността еднополовите двойки да направят съвместното си жителство официално пред закона.

Референдумът бе поискан от консервативни неправителствени организации. Той предизвика широко обществено обсъждане и бе заклеймен като дискриминационен от редица правозащитници, отбелязва „Франс прес“.

Преди референдума президентът на Хърватия Иво Йосипович подчерта, че въпросът е ненужен и призова гражданите да гласуват против.

Премиерът Зоран Миланович също окачестви вота като „печален и безсмислен“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2013 в 13:51

И аз казвам браво на хърватите. Това е цивилизовано поведение. Гласува Народът! Стига политкоректност. Имаме нужда от истина.

02.12 2013 в 10:43

Браво на хърватите!

02.12 2013 в 10:23

Бе ти на заплата ли си тука, че пишеш веднага под всеки материал. Какво работиш, че имаш време за непрекъсната проруска пропаганда? Може би работиш в путинското министерство на истината, а?

02.12 2013 в 10:00

Ай сега тия гей активист(к)и дето са поискали референдума да си платят разходите за него от джоба, да земат пари назаем от дедо си Дьорд Шорош, от фондация Отровено Общество или хърватсктите бехека и небеу.