Хамас е атакувало с ракети от Южен Ливан израелски команден център

OFFNews 29 април 2024 в 19:51 1242 0

Хамас

Снимка БТА/АП

Военното крило на палестинското движение "Хамас" обяви, че е изстреляло залп от ракети от Южен Ливан към израелски команден център от другата страна на границата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Бригадите "Изедин ал Касам" обстрелваха от Южен Ливан с ракети щаба на (израелската) 769-а източна бригада "Гибор Камп" в северната част на окупираната Палестина", се казва в изявлението.

Ракетите са били изстреляни в отговор на "кланетата на ционисткия враг в Газа и бунтовническия Западен бряг".

В отговор израелски безпилотен самолет удари село Аитаа ал Шааб, крепост на проиранското движение "Хизбула", ключов съюзник на "Хамас".

Израелските медии съобщиха, че около 13 от изстреляните ракети са били прехванати от системите за противовъздушна отбрана, а останалите са паднали в открити местности. Не се съобщава за ранени или материални щети.

Нападението е извършено малко след като израелската армия обяви, че през нощта е нанесла множество удари по инфраструктурата на "Хизбула" в Южен Ливан.

Междувременно стана известно, че при израелски въздушни удари по три къщи в южния град Рафа в Газа са убити най-малко 25 палестинци и са били ранени много други, съобщиха медици.

В град Газа, в северната част на Ивицата Газа, израелски военни самолети удариха две къщи, като убиха най-малко четирима души и раниха няколко души, посочват медицински служители. При удара по друга къща са загинали двама братя.

Ударите по Рафа, където почти половината от 2,3-милионното население на Газа е потърсило убежище от месеци заради израелски бомбардировки, бяха нанесени часове преди Египет да приеме лидерите на палестинската ислямистка групировка "Хамас", за да обсъдят перспективите за споразумение за прекратяване на огъня с Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews