Гръцкият парламент гласува споразумението с Европа, постът на Ципрас под въпрос

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2015 в 07:32 5780 9

Парламентът в Атина ще гласува днес пакета от реформи, които Гърция трябва да изпълни, за да получи спасителния заем от Европа. Това се случва на фона на обща стачка на държавните служители и предупреждения за задълбочаване на икономическата и финансовата криза в Гърция. Гласуването е ключово за състава на правителството, като според публикации в западната преса от това ще зависи и постът на премиера Алексис Ципрас.

Приемането на реформите днес е ключово условие за възстановяване на ликвидната помощ от Европа за гръцките банки и задвижване на програмата за финансова стабилизация, одобрена от лидерите на еврозоната в понеделник. По неофициална информация, те предвиждат нови ставки на данък добавена стойност, премахване на данъчните привилегии за егейските острови, нови и по-високо облагане на богаташите и фирмите, двоен ръст на данъчната тежест за фермерите, ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране и повишаване на пенсионната възраст до 67 години.

Гласуването, изглежда ще мине без проблеми за премиера Алексис Ципрас, който внесе предложенията за реформи, въпреки общата стачка, свикана от синдиката на държавните служители, и бунта на тридесетина депутати от собствената му партия СИРИЗА. Освен тях, като противници на реформите се очертават само комунистите и крайнодесните, които разполагат с тридесетина депутати в 300-местния парламент. Според редица издания обаче бунтът в управляващата партия ще наложи преобразуване на правителството веднага след днешния вот.

Самият призна снощи в интервю за гръцката обществена телевизия, че не е подписал добро споразумение са Европа, но това бил единственият начин да стабилизра държавата. Той описа поведението на някои от евролидерите като на "хищници", които искат да си отмъстят.

Германският таблоид "Билд" прогнозира вчера, че заради разцеплението в партията му Ципрас обмисля варианта за оставка. Таблоидът прогнозира, че оставката на Ципрас може да стане в края на тази седмица.

Гръцкият премиер в момента е изправен пред тежката битка за получаване на подкрепа от коалиционните си партньори за постигнатото споразумение с лидерите от еврозоната за спасяването на Гърция.

Според Международния валутен фонд обаче Атина няма да получи достатъчна компенсация срещу реформите. Дори, ако парламентите от еврозоната одобрят сделката за третия спасителен пакет, предлаганият размер от 85 милиарда евро няма да стигне за финансово стабилизиране на Гърция. Според МВФ това се дължи на продължаващата рецесия, която ще доведе гръцкия дълг до 200 % от брутния вътрешен продукт на страната през следващите две години. С тези аргументи, от Фонда отправиха директен призив към Евросъюза да намери начини да намали гръцките задължения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.07 2015 в 13:28

А бе, тия от МВФ да не станали комунисти популисти - взеха да подкрепят тезата на Ципрас?

15.07 2015 в 11:36

Класически пример как глупак-социалист преебава цяла държава. В българския вариант такъв беше Станишев. И за награда му дадоха да води социалистите на Европа. Каква ли ще е наградата на идиота Ципрас?
А иначе весела гръцка траги-комедия, където на финала на главния герой му го вкараха на два ката... :-)
Нъл тъй ва, др. Балкански?

15.07 2015 в 10:39

Юнкер има гениалната идея да плаща и за Гърция с кинти от EFSM, но едва ли ще се свърши само с тях. Виж английските новини, там трябва да ври и кипи.

15.07 2015 в 10:39

Ако някой знае гръцки да преведе на ЦИпрас българската поговорка: каквото повикало - такова се обадило! Когато наричаш хората от които искаш пари "терористи" не може да очакваш да се разплачат от умиление, че пак им искаш пари. Но това не е най-големия проблем. Дори и да гласуват законите има още нещо. Оказва се, че Гърция не може да предостави онези 51 милиарда евро като гаранции с недвижимо имущество. Не са успяли да ги намерят. И може да се окаже, че споразумението няма да сработи. Съответно и пари - няма.

15.07 2015 в 10:30

колективе верно ли? Малиий, дай малко повече инфо да подготвим контраопорките, че очаквам всеки момент да ни зачаткат :))) Ама аз не искам да плащам бе. Наривам им един самосвал пари за морето и да се спасяват. Повече от това ТЦ!

15.07 2015 в 10:25

МВФ с призив Европа да намали гръцките задължения, но тези на Гърция към МВФ трябва да се платят до последния цент.

15.07 2015 в 09:54

чесън точно защото не знаеш, не се опитвай да даваш изводи. Ние имаме около 150 хиляди безделници администрация при 7 милиона народ. Те имат 1.5 МИЛИОНА(!!!) администрация при 10-тина милиона народ. И повярвай ми, точно толкова корумпирани, мързеливи и нагли са като нашите.

15.07 2015 в 09:15

Ципрас да се оправя.

Нашият проблем е, че ЕК иска да плаща с пари от цяла Европа.

15.07 2015 в 08:13

Ципурата чак сега ли разбра, че западняците са отмъстителни. По-здравословно щеше да е ако го знаеше докато ги разиграваше като маймуни. Иначе, мерките свързани с увеличаване на данъците са погрешни и ще задълбочат рецесията. Премахване на ранното пенсиониране - ДА, съкращаване на администрация - ДА. Не им познавам корупцията и съдебната система, но предполагам, че не са катастрофа като у нас и ако се стегнат, ще изплуват по-бързо. Никога не забравяйте, че българите сме най-големите нещастници и в дъното на това е яловата съдебна система.