Гръцкият парламент гласува споразумението с Европа, постът на Ципрас под въпрос

OFFNews 15 юли 2015 в 07:32 6340 9

Парламентът в Атина ще гласува днес пакета от реформи, които Гърция трябва да изпълни, за да получи спасителния заем от Европа. Това се случва на фона на обща стачка на държавните служители и предупреждения за задълбочаване на икономическата и финансовата криза в Гърция. Гласуването е ключово за състава на правителството, като според публикации в западната преса от това ще зависи и постът на премиера Алексис Ципрас.

Приемането на реформите днес е ключово условие за възстановяване на ликвидната помощ от Европа за гръцките банки и задвижване на програмата за финансова стабилизация, одобрена от лидерите на еврозоната в понеделник. По неофициална информация, те предвиждат нови ставки на данък добавена стойност, премахване на данъчните привилегии за егейските острови, нови и по-високо облагане на богаташите и фирмите, двоен ръст на данъчната тежест за фермерите, ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране и повишаване на пенсионната възраст до 67 години.

Гласуването, изглежда ще мине без проблеми за премиера Алексис Ципрас, който внесе предложенията за реформи, въпреки общата стачка, свикана от синдиката на държавните служители, и бунта на тридесетина депутати от собствената му партия СИРИЗА. Освен тях, като противници на реформите се очертават само комунистите и крайнодесните, които разполагат с тридесетина депутати в 300-местния парламент. Според редица издания обаче бунтът в управляващата партия ще наложи преобразуване на правителството веднага след днешния вот.

Самият призна снощи в интервю за гръцката обществена телевизия, че не е подписал добро споразумение са Европа, но това бил единственият начин да стабилизра държавата. Той описа поведението на някои от евролидерите като на "хищници", които искат да си отмъстят.

Германският таблоид "Билд" прогнозира вчера, че заради разцеплението в партията му Ципрас обмисля варианта за оставка. Таблоидът прогнозира, че оставката на Ципрас може да стане в края на тази седмица.

Гръцкият премиер в момента е изправен пред тежката битка за получаване на подкрепа от коалиционните си партньори за постигнатото споразумение с лидерите от еврозоната за спасяването на Гърция.

Според Международния валутен фонд обаче Атина няма да получи достатъчна компенсация срещу реформите. Дори, ако парламентите от еврозоната одобрят сделката за третия спасителен пакет, предлаганият размер от 85 милиарда евро няма да стигне за финансово стабилизиране на Гърция. Според МВФ това се дължи на продължаващата рецесия, която ще доведе гръцкия дълг до 200 % от брутния вътрешен продукт на страната през следващите две години. С тези аргументи, от Фонда отправиха директен призив към Евросъюза да намери начини да намали гръцките задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков