''Гоце Делчев е стълб на македонската борба за суверенна държава и мощите му ще почиват в Скопие''

Юлиуш Висожински 10 февруари 2022 в 21:53 8008 1

Снимка Правителство на РСМ - пресцентър

За мен, за всички наши предци и поколения няма дилеми, че Гоце Делчев е един от стълбовете на македонската борба за независима и суверенна държава и неговите мощи ще почиват в Скопие. Неговото дело е и ще бъде изцяло запомнено и отбелязванo, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски пред депутатите в Собранието.

Затова декларации и подобни форми на политически фолклор и политиканстване са - най-меко казано - неприемливи и показват сериозна дилема за нашето минало при опозиционната политическа партия, която прави това, каза Ковачевски.

Коментарът му за Гоце Делчев е провокиран от декларацията, която от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесоха в Собранието и която стана повод за политически скандал в Северна Македония.

Фланелки с лика на Гоце Делчев

От ВМРО-ДПМНЕ поискаха тяхната декларация за името и делото на Гоце Делчев да бъде приета от македонския парламент, от управляващата партия СДСМ им отговориха, че Гоце не заслужава да бъде сведен до политическа декларация.

Вчера беше провалено заседанието на парламентарната комисия за външна политика, на което депутатите от ВМРО-ДПМНЕ влязоха с фланелки с лика на Гоце Делчев и поискаха декларацията да бъде дебатирана там, а от СДСМ напуснаха заседанието с аргумента, че няма да участват в ежедневен политически театър, чиято единствена цел е да помогне на онези центрове, които не искат Северна Македония да започне преговори с ЕС.

Недопустимо и неприемливо е политическа партия да генерира низък и евтин политически маркетинг и фалшив патриотизъм, отговори днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Разбирателство с българския премиер

Той е категоричен, че с българския си колега Кирил Петков в момента имат "открито, честно и равноправно сътрудничество".

Нашите двустранни разговори с България - за засилване на икономическото сътрудничество и добросъседството, продължават. Подчертавам, че оставяме историческите въпроси да се решават от професионалната историческа общност. Гражданите трябва да са спокойни, че не се отклоняваме от червените линии за защита на нашата идентичност. Но ние се ангажираме да бъдем част от европейското семейство възможно най-скоро и гражданите да имат европейски стандарт на живот и перспектива, заяви още Ковачевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови