Горски пожари в Алжир убиха 42 души

OFFNews 11 август 2021 в 13:50 1582 0

Снимка https://www.aps.dz/

Най-малко 25 алжирски войници и 17 цивилни са загинали в борбата с горски пожари източно от столицата Алжир, съобщи министър-председателят.

Няколко военни са ранени в пламъците в гористата област Кабилия.

Температурите достигат 46 градуса.

Пожари опустошават няколко средиземноморски страни, сред които Турция, Гърция, Ливан и Кипър. Климатичните промени увеличават риска от горещо и сухо време, което може да ги разпали.

В световен мащаб температурата се е повишила с около градус и две десети от началото на индустриализацията досега. Очаква се тя да продължи да се покачва, въпреки че правителствата по света предприемат мерки за намаляване на емисиите.

Повече от 100 са пожарите в алжирските провинции, съобщават властите, цитирани от новинарската агенция APS и Би Би Си. Вътрешният министър Камел Белджуд заяви, че около 50 от пожарите са с "криминален произход".

По-рано тази седмица в голям научен доклад ООН предупреди, че човешката дейност е изменила климата безпрецедентно и в някои случаи - необратимо. Проучването предупреждава за нарастващи екстремни горещи вълни, суша и наводнения. Според авторите му катастрофата може да бъде избегната, ако светът противодейства бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!