Гневни историчари от Скопие: Фалшификация! Българите трябва приемат вината си

Не трябва ли частите от българските учебници, където пише, че Македония е българска държава, да бъдат заличени, пита Мариан Гьорчев

Ружа Райчева Последна промяна на 24 септември 2021 в 13:17 10130 4

Снимка Getty Images/ Tim E White

Скопие

Решението на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев да замени думите „български фашистки окупатор“ с „фашистки окупатор“ от учебниците по история предизвика бурни реакции сред историци и анализатори в страната.

Заев аргументира изявлението си с факта, че фашизмът няма етнически признак и Скопие се стреми да изгради дружба с България.

Историкът и анализатор Благойче Атанасоски намира решението на Заев за демонстрация на добра воля, която ще се интерпретира от българите като „признаване на истината“.

„Истината е, че колкото и трагично да звучи, България беше на страната на нацистка Германия и фашистка Италия през Втората световна война. Българите не бива да се срамуват от миналото си, а да се издигнат над него и да приемат историческата си вина, както направиха германците“, коментира той.

Историкът Наташа Котлар смята, че учебниците са написани въз основа на научни познания и принципи, а не според желанията на даден премиер, президент или владетел, за да се поддържа „приятелски дух“.

„Това е фалшификация на някогашното настояще – миналото на една нация. В Европа и по света фашисткото управление или окупация също имат етническа принадлежност“, пише тя във Фейсбук.

Бившият македонски посланик в София Мариан Гьорчев постави въпроса, дали в такъв случай частите от българските учебници, където пише, че Македония е българска държава, ще бъдат заличени.

„България за пореден път потвърждава твърдата си позиция по македонския въпрос, която е блокада на нашия европейски път. Като държава сега трябва да имаме силна политическа позиция. Също така има значение дали България е сама в ЕС или има други държави, които мислят по този начин“, заяви Гьорчев пред телевизия „Алфа".

Според премиера Зоран Заев Скопие трябва да реагира, за да предотврати речта на омразата. Той призова македонските институции да се грижат чрез всичките си дейности за изграждане на приятелство.

Вчера македонският премиер заяви, че учебниците няма да се променят, а само термините, в които „приятелската нация България е свързана с фашисткия окупатор“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

4

xepkypec

25.09 2021 в 16:33

Ние ли фалшифицираме историята бе а вие как нея пък ли не я фалшифицирахте с Гоце Делчев с Братя Миладинови с цар Сам"о"уил и с бивша република Югославия най-вече измихте всичко българско! Как не ви е срам бе да говорите въобще за фалшификация.
В България учебници не са фалшифицирани по отношение на Македония с изключение на периода на управление на Жоро тарабата изменникът и предателят на българския и народ а вие го продължавате това... Как не ви е срам бе.
Вие продължавате да живеете в 19-ти и 20-ти век бе хора осъзнайте се и пораснете най-после!