Главният равин на Москва напусна Русия след натиск да подкрепи войната в Украйна

Красимир Крумов 08 юни 2022 в 13:06 5449 0

Пинхас Голдшмит

Снимка World Economic Forum/www.flickr.com

Главният равин на Москва Пинхас Голдшмит

Главният равин на Москва Пинхас Голдшмит е напуснал Русия, след като властите поискаха да подкрепи публично в Украйна. Това съобщава "Медиазона" с позоваване на снахата на равина, журналистката Авитал Чижик-Голдшмит.

Според снахата Голдшмид, заедно със съпругата си Дара, е отлетял първо за Унгария, за да събира средства в помощ на украинските бежанци, а по-късно семейството е заминало за Израел, тъй като бащата на равина е влязъл в болница в Йерусалим.

Чижик-Голдшмит публикува снимка на френски вестник, в която се казва, че Голдшмит е напуснал Русия в началото на май. На поста главен равин на Москва е бил сменен от Давид Юшуваев.

Авитал Чижик-Голдшмит добавя, че в момента, в който са отказали да подкрепят войната в Украйна Голдшмит и съпругата му са били поставени „в изгнание от общността, в която са обичали, строили и отглеждали децата си повече от 33 години".

Междувременно с помощта на главните равини на Израел руските равини са преизбрали във вторГолдшмит на поста, който заемаше повече от 30 години.

В началото на май между Русия и Израел избухна "антисемитски" скандал, в който главно действащо лице стана руският външен министър Сергей Лавров. Всичко започна от интервю на руския дипломат пред италианската телевизионна компания Mediaset, в което главата на руското МВнР - каза, че „Хитлер е имал и еврейска кръв“, а „най-пламенните антисемити, като правило, са евреи“.

Израелският външен министър Яир Лапид реагира остро със заявление, че думите на Лавров са "непростими, възмутителни и груба историческа грешка" и допълни, че Израел очаква извинение от Лавров. Шефът на руското външно министерство обаче не се извини: вместо това неговото ведомство обвини Израел, че подкрепя "нацисти" в Украйна.

Главният равин на Русия Берл Лазар също нарече шокиращи думите на руския външен министър Сергей Лавров и също поиска извинение. Лавров така и не се извини, вместо него извинения поднесе Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !