Главната прокуратура гони 'Медуза' от Русия

OFFNews 26 януари 2023 в 14:44 2418 2

прокуратура

Снимка Архив

Главната прокуратура на Русия.

Главната прокуратура на Руската федерация реши "да признае дейността на чуждестранната неправителствена организация SIA Medusa Project за нежелана на територията на Руската федерация", защото "представлява заплаха за основите на конституционния ред и сигурността на Руската федерация".

На 23 април 2021 г. "Медуза" бе обявена за "чуждестранен медиен агент" в Русия. По-късно стана ясно, че това е станало въз основа на жалба на бившия член на Московската комисия за обществен надзор Александър Йонов. След "Медуза" в списъка на "чуждестранните агенти" бяха включени много независими медии, включително телевизионните канали "Дожд" и "Медиазона", както и десетки журналисти и обществени фигури.

Законът за "нежеланите" организации е приет през 2015 г.

Главната прокуратура е оправомощена да предостави този статут на всяка чуждестранна или международна неправителствена организация, ако реши, че дейността ѝ застрашава "основите на конституционния ред, отбранителната способност или сигурността на Русия". Предвижда се отговорност за участие и сътрудничество с нежелани организации, включително наказателна.

Руският опозиционен сайт "Медуза", чиято централа е в латвийската столица Рига. Материалите му са остро критични към политиката на Кремъл. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

2

Niko Kolev

26.01 2023 в 15:54

Галина Тимченко беше главен редактор на Лента.ру. Беше изгонена от там и създаде независимата Медуза, заедно с част от екипа в Лента.
В Русия времето сякаш с връща в 30-те години.

345

1

Джендо Джедев

26.01 2023 в 15:09

Накрая в тая клета кочина ще остане само Бащицата, когото не са обявили за чуждестранен агент. Ега ти комедията! :D