Германски учени: Промените в климата са необратими, свиквайте с жегите

18 август 2013 в 19:12 1645 3

Жега. Снимка: БГНЕС
Жега. Снимка: БГНЕС

Климатичните промени са необратими. Хората трябва да привикнат към тях. През следващите десетилетия ще има още по-големи летни жеги, прогнозират германски учени от Института за изследване на климата в Потсдам.

Те са публикували прогнозите си за очакваните непоносими горещини в специализираните списания "Nature" и “Environmental research letters".

Според тях, докато сега само на 5% от територията на земята през лятото се  наблюдават аномално високи температури, през 2 100 г. те ще обхванат цели 85%, ако не бъдат ограничени вредните газове в резултат на човешката дейност.

Според потсдамските учени, докато до края на миналия век е било възможно да бъдат предотвратени измененията на климата с ограничаването на вредните газове, то до средата на сегашното столетие, повишението на летните температури е неизбежно, независимо от количеството парникови газове в атмосферата, защото дори и да бъдат намалени, това нямало да има ефект в следващите десетилетия, тъй като в атмосферата вече има натрупано прекомерно високо количество вредни газове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!