Германия за изказването на Яценюк за ВСВ: Всеки има право на мнение

ОFFNews 13 януари 2015 в 12:03 4444 0

Украинският премиер Арсений Яценюк има право да изразява свое мнение. Това заяви говорителят на външното министерство на Германия Мартин Шефер по повод изказването на Яценюк, според което по време на Втората световна война "руснаците са прегазили територията на Украйна и Германия".

"Това е израз на свободата, която е много важна за нас, затова въпросът за тълкуването на изявленията трябва да бъде отнесен не към германското правителство, а към автора на тези изявления", коментира Шефер.

Ужасната агресивна война срещу Съветския съюз, която нацистка Германия водеше по време на Втората световна война, е причина за неописуеми страдания за безброй руски, украинци и други съветски граждани. Позицията на Германия във връзка с този период от нейната история е много ясна и позицията на правителството на Германия остава абсолютно непроменена, допълни Шефер.

В интервю за телевизионния канал ARD по време на официалното си посещение в Берлин Арсений Яценюк каза, че "нашествието на СССР на територията на Украйна и Германия, руската агресия в Украйна е атака срещу световния ред и реда в Европа".

"Всички помним инвазията на СССР в Германия и Украйна. Ние не трябва да позволяваме това. Никой няма право да пренаписва резултатите от Втората световна война", посочи украинският премиер.

По-късно говорител на Яценюк обясни, че в изказването си премиерът имал предвид Източна Германия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови