Германия нарече ядрената енергия ''опасна'' и отхвърли плана на ЕС за Зеления преход

OFFNews 03 януари 2022 в 16:37 5970 0

Снимка Getty Images

Германското правителство заяви днес че смята за опасна ядрената енергия и се обяви против предложенията на Европейския съюз тя да остане част от щадящата климата енергийна политика на Европа, предаде Асошиейтед прес.

Германия ще изключи в края на годината последните си три атомни електроцентрали и ще спре постепенно употребата на въглища до 2030 година. В същото време съседна Франция се стреми да модернизира съществуващите реактори и да изгради нови, за да посрещне нуждите си в сферата на енергетиката. Берлин смята да разчита основно на природен газ, а в последствие да го замени с по-незамърсяващ природата източник на енергия.

"Смятаме ядрената технология за опасна", каза пред репортери в Берлин правителственият говорител Щефен Хебещрайт. Той отбеляза, че въпросът какво да се прави с радиоактивните отпадъци остава нерешен.

Хебещрайт каза, че Германия "отхвърля изрично" предложението на Еврокомисията атомната енергия да е част от зеленото бъдеще на Европа и че обмисля какви стъпки да предприеме по този въпрос.

Защитници на околната среда критикуват курса на Германия към употребата на природен газ, който също като въглищата произвежда въглероден двуокис при изгарянето си, макар и по-малко.

Проектът на предложението на Европейската комисия за т.нар. устойчива финансова таксономия, описва, че за "зелени" ще се признават инвестиции в ядрена централа, ако проектът ѝ включва план, средства и място за безопасно съхранение на радиоактивните отпадъци. Този статут не е безсрочен - новите АЕЦ трябва да са получили разрешение за строеж в следващия по-малко от четвърт век, т.е. преди 2045 г.

България не е взела окончателно решение за нова ядрена мощност след замразяването на проекта за АЕЦ "Белене". В сегашното правителство БСП изключително настойчиво лобира за нови мощности там, "Продължаваме промяната" са по-скоро за нови реактори в "Козлодуй", "Има такъв народ" също са се изказвали благосклонно за това да няма прекъсване на ядрената енергетика в страната, а "Демократична България" единствена призовава да се направи подробен анализ за нуждата от такъв проект, както как той би се вписал в таксономията на ЕС.

В средата на октомври Франция, България и още осем страни от ЕС излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, обявена в съвместна статия. Според тях тя "защитава европейските потребители от колебанията в цените", докато цените на газа рязко се покачваха няколко месеца. Подписалите се обявиха, че е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в рамките на европейската таксономия преди края на годината". Това не се случи, а междувременно инциденти във френски АЕЦ спряха няколко реактора и попариха и амбицията на Франция, която от днес е временен председател на Света на ЕС, да поднови строителството на нови атомни централи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !