Германия и Швеция са разочаровани, че България спря Македония за ЕС

Георги Савчев 22 юни 2021 в 22:02 9096 2

Ан Линде и Буяр Османи

"Моля Ви. Нека двустранните въпроси се решават двустранно, без да се блокира напредъкът на целия Европейски съюз. Нека да мислим стратегически и да осъзнаем: трябва да изпълним задълженията си към Албания и Северна Македония СЕГА. Плюс това - нямаме интерес да оставим стратегически вакуум там. Благодаря."

С това изказване в Twitter германският министър по европейските въпроси Михаел Рот критикува днешното решение на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", с което Северна Македония беше спряна за начало на преговори за членство с ЕС.

Шведският външен министър Ан Линде също критикува българската позиция за Северна Македония.

Има причина да бъдем разочаровани. Разочарована съм, разбира се - и Вие сте разочаровани, каза Линде на съвместна пресконференция в Скопие с македонския си колега Буяр Османи.

По време на срещите си с външните министри на страните членки на ЕС ясно дадох да се разбере, че България не трябва да блокира преговорите и че спорен въпрос между две страни не трябва да е предпоставка за започване на преговорите със Северна Македония. Мисля, че това е обща позиция, както и позиция на повечето външни министри, с изключение на българския външен министър, коментира Линде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

2

Nick Ivanov

23.06 2021 в 10:56

Тия "разочарования" да си ги оставят за себе си. С подобни трикова се опитваха да ни нашият и джендър конвенцията. Нашата страна си има Народ, и този Народ решава кого можем да допуснем и при какви условия в ЕС. На разочарованите можем да предложим неограничено количество студена, кладенчова вода!
 
X

Да помогнем на украинските деца!