Ген. Буданов: Бързо се приближаваме към световна война

Хамас използва тактики и ноу-хау, характерни за нашата война. Ние не сме ги обучавали, значи са го направили руснаците, казва шефът на разузнаването в Киев

OFFNews 12 октомври 2023 в 14:11 13658 2

Буданов
Генерал Кирило Буданов.

Светът с бързи темпове се приближава към глобална война. Сега има няколко конфликта (например в Израел и Нагорни Карабах), които на пръв поглед изглеждат регионални, но всички те са свързани с едни и същи държави, които участват в тези процеси.

Това заяви началникът на Главното управление на разузнаването към Министерството на отбраната на Украйна генерал Кирило Буданов в интервю за "Украинска правда".

"Това е моята субективна оценка: от гледна точка на географията виждаме няколко конфликта, които на пръв поглед изглеждат регионални, с изключение на Украйна, но всички те са свързани с едни и същи държави, които участват в тези процеси", каза Буданов, отговаряйки на въпроса дали сме на прага на Трета световна война.

Според ръководителя на ГУР "доста бързо се приближаваме към глобална война".

Той коментира нападението на бойци на Хамас в Израел на 7-и октомври, при което те взеха заложници, убиха няколкостотин цивилни и поеха контрола над някои военни съоръжения. Още вечерта израелската армия си възвърна контрола над по-голямата част от териториите.

Буданов подчертава, че израелските тайни служби Мосад не трябва да бъдат критикувани, че са пропуснали подготовката на мащабната акция, тъй като все още има много неясни моменти по фактологията за това как е реализирано нападението.

На въпрос дали има руска следа в атаката на Хамас срещу Израел, Буданов категорично отговаря - "Да, има".

"На първо място, знаем със сигурност, че трофейни оръжия от Украйна са били предадени от руснаците на групировката Хамас. По-голямата част от него е пехотно оръжие. Има информация, че нещо е отишло и при "Хизбула", но не знаем със сигурност. Всеки може да види видеата в социалните мрежи. При нападението е използвана тактика, която е абсолютно, да кажем, естествена за нашия регион и в същото време е напълно неестествена за Близкия изток, когато срещу бронирани машини се използваха FPV дронове. Все пак това е ноу-хауто на нашата война. Никой друг, освен хората, които са преминали през нашия театър на операциите, не би могъл да направи това. Тъй като ние не сме били там, това трябва да са били руснаците", казва генералът.

Той отбелязва и още два интересни факта.

"Първо, малко повече от седмица преди началото на тези действия руската станция "Спутник" официално започна да излъчва на арабски език в Ливан. Това излъчване е в изцяло пропаганден стил с очевидни руски наративи. Второ, на 24 септември руски космически апарат, способен да извършва електронно разузнаване и да прихваща сателитни сигнали, беше преместен в геостационарната орбита на Израел. Между 22 и 24 септември руска военна делегация направи официално посещение в Иран. Знаем, че е имало няколко, да кажем, искания от иранска страна. Едно от тях беше да разширят разузнавателните си способности, посочва още началникът на ГУР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

13.10 2023 в 12:55

Русия едва ли директно обучава Хамас, колкото и да му се иска на Буданов (който има дълг и интерес да набеди Русия за всичко зло в тоя свят, независимо дали е вярно или не - макар че напоследък прекалено често е вярно...).

Обаче руските военни обучават иранците, а иранците са гъсти с Хамас, така че вероятно това е връзката.

22548

1

dolivo

13.10 2023 в 08:23

Разбрахте ли, психопатите окупирали руския апарат на какво са способни , за да си гарантират там каквото смятат за печалба в техни термини.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика