"Газпром” предупреди: Украйна носи отговорност, ако спре газът за Европа

OFFNews 17 май 2014 в 13:48 3640 6

Алексей Милер

"Газпром" предупреди, че Украйна ще носи цялата отговорност, ако има проблеми с транзита към Европа след 1-ви юни.

Ако Украйна не плати авансово доставките за вътрешно потребление, от началото на юни "Газпром" ще транспортира до нейната граница толкова синьо гориво, колкото трябва да получава Европа, заяви в телевизионно интервю председателят на Управителния съвет на руския газов гигант Алексей Милер, съобщава БНР.

По думите му договорът с Украйна включва и задължанията да се транзитира руският газ към Европа и Киев ще носи цялата отговорност, ако си позволи несанкционирано да отклонява газ за собствените си нужди. "Газпром" от своя страна ще направи всичко възможно да няма пробреми с доставките за Стария континенет, заяви още Алексей Милер.

Към момента "Нафтогаз-Украйна" дължи на "Газпром" над 3,5 милиарда долара и това стана причина руската компания да поиска от юни авансово плащане.

Милер каза още, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по дъното на Черно море, ще достигне България до декември 2015 г. Тогава се очаква да започнат и първите доставки за България. Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители. Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северния поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови