Газпром измами десетки свои работници, прати ги като доброволци в Украйна

OFFNews 29 септември 2022 в 13:01 29541 3

газпром
Завод на Газпром.

С измама работници от руския газов монополист "Газпром" са били мобилизирани принудително. Без никой от тях да иска, повече от 80 души са били отведени в службата за военна регистрация и са записани като "доброволци", съобщи руският телевизионен канал "Дождь".

Съобщава се, че въпросните служители на няколко предприятия на "Газпром" в Надимския район на Тюменска област са били помолени да донесат на работа военните си книжки за сверка на данните. След това мъжете са били отведени във военкомата и са записани в армията за медицински преглед. Служителите на "Газпром" са били записани като доброволци, без да им се връчват призовки, а на следващия ден са отведени във военен лагер.

Според съпругата на един от газовиците на 26 септември на мъжа ѝ е казано да се прибере вкъщи, за да вземе документите си за проверка.

"Андрей се върна с документите. Той и още 12 негови колеги бяха отведени с автобус в службата за военна регистрация и набор и им беше казано да се подготвят за медицинския преглед. Освен тях в службата за военна регистрация и постъпване на служба са доведени и служители на други предприятия в региона - общо, според Андрей, над 80 души. В службата за записване имало само един лекар - общопрактикуващ. След проверката на почти всички служители са взети военните билети, категорията им за военна годност е определена на "А" ("годен"), а на личните им карти е поставен надпис "доброволец". Когато един от колегите му видял надписа и попитал какво означава, му казали: "Ами, щом си дошъл сам, значи си доброволец", разказва Наталия.

Жената обаче посочва, че съпругът ѝ е успял да избегне изпращането си на фронта, защото се е нуждаел от консултация с хирург и е обещал да се върне на следващия ден.

Андрей и жена му изобщо не се бавели и напуснали Русия още същата вечер. Издирването на мъжа започнало на следващия ден. Мъжът получил телефонно обаждане първо от ръководството на компанията, а след това и от прекия си началник.

Производствените и преработвателните мощности на "Газпром" са разположени в Тюменска област. Въпросните производствени съоръжения са опасни и недостигът на персонал в тях може да доведе до инцидент, уточнява "Дождь".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

3

AAA

30.09 2022 в 18:34

Изверги!!! Убиват чужди , на сила водят на смърт и свои . Путин ще бъде разчленен на червения площад .

2099

2

Mateevk

29.09 2022 в 14:18

Съвсем реалистична история. За руснака това се води "доброволно". Въпрос на тълкувание, нищо лично. Почти като с "референдумите".

345

1

Джендо Джедев

29.09 2022 в 13:08

Руснак да лъже? Не вярвам! ;)