Гърция ще изгони двама руски дипломати

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2018 в 09:20 2717 0

Снимка Катимерини

Гръцкото правителство реши да изгони двама руски дипломати и да забрани на още двама да влизат в страната, като ги обвини, че се бъркат във вътрешните работи на страната и нанасят вреди на националната сигурност ма Гърция, съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", цитирано от агенция "Фокус".

Атина обвинява руските дипломати, че са се опитвали да добият и предадат важна информация, както и да подкупят гръцки държавни служители, което обаче е било осуетено. Случаят вади на преден план напрежението между Гърция и Русия, което нараства през последните две години заради съображения от сферата на регионалната сигурност, както отбелязва вестникът.

По думите на високопоставени гръцки дипломатически източници, Атина иска незабавно експулсиране на двамата дипломати, включително служителят в руското посолство Виктор Яковлев, и изгонването на още двама.

Същите източници отбелязват, че инициативата е предизвикана от многобройни координирани усилия за увеличаване на руското влияние в Гърция, включително дейността на Имперското православно палестинско общество.

Въпреки последните събития, както са заявили източниците на „Катимерини“, Гърция продължава да иска добри отношения с Русия и насърчава приятелството между двата народа, но това може да се случи само ако всяка от страните се съобразява със суверенитета на другата.

Те посочват също внимателната позиция на Атина по случая „Скрипал“, когато тя не последва другите западни страни в гоненето на руски дипломати - нещо, което бе приветствано в Москва. Въпреки опитите на гръцкото правителство да поддържа отношенията с Русия на добро ниво, отбелязват източниците на изданието, в последно време различни кръгове, свързани с руските интереси, са се бъркали във вътрешните работи на Гърция.

Както твърдят източниците на „Катимерини“, тези кръгове са се опитвали да повлияят на общини, митрополити от ГПЦ и да получат още по-голямо влияние на Атон чрез подкупи. Неназованите информатори на изданието посочват също усилията на Москва да се намеси в чувствителен вътрешен въпрос за Гърция като споразумението с БЮРМ (Бивша югославска република) за името и по този начин се вреди на ролята на Атина на Балканите.

Те добавят, че решението за експулсациите се отнася само до определени личности и не променя като цяло добрите намерения на Гърция към Русия.

Източниците на „Катимерини“ добавят, че ако Москва предприеме „ответни мерки“, това само ще доведе до допълнително влошаване на отношенията. Същевременно, те посочват факта, че нито един служител на гръцките дипломатически и консулски представителства в Русия не е излязъл извън строгите рамки на своята мисия.

(По агенция "Фокус")

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови