Гърция с режим на тока заради стачка

OFFNews 04 юли 2014 в 12:12 1390 1

В енергийната система на Гърция е въведено извънредно положение заради стачката на служителите на държавната енергийна компания. Обявено е поетапно прекъсване на тока от 11.00 ч. сутринта до 14.00 ч. следобед в някои райони на страната.

Заради обявената 48-часова стачка 13-те централи на лигнитни въглища и газ в Гърция бяха изключени. Това доведе до спирания на тока. Освен поетапните прекъсвания има в Пелопонес, Централна Гърция, Македония и Тракия, Солун, както и Атика. Част от кварталите в градовете останаха без климатици.

По време на стачката цяла Гърция ще остане без ток поне за половин час. Има вероятност прекъсвания да има и следобед от 18 до 22 ч вечерта.  Причината, довела до тези мащабни стачни действия са плановете на правителството за продажба на 30% от държавната енергийна компания. 

Заради създалата се ситуация има риск туристическият сезон да се провали.

От гръцкото енергийно дружество предупреждават гражданите да избягват използването на асансьори по време на стачката. Апелира се към намаление на потреблението особено от 11.00 до 16.00 ч. и от 20.00 до 22.00 ч.  

Българският Електроенергиен системен оператор (ЕСО) каза, че имат готовност да помогнат на Гърция с електроенергия, ако техният системен оператор го поиска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!