Гърция прави крачка към признаването на еднополовите бракове

OFFNews 14 декември 2015 в 11:35 3647 6

Алексис Ципрас

Снимка ЕПА

Алексис Ципрас

Гръцкият парламент направи първата крачка към легализирането на еднополовите бракове в страната.

Парламентарната комисия започна дискусиите по законопроекта, който би разрешил еднополовите бракове, две години, след като Гърция беше глобена от Европейския съд по правата на човека за нарушаване на човешките права, включително на двойките, които живеят без брак, сред които са гейовете и лесбийките.

Стъпката, направена в понеделник, ожесточи дебатите, в които владици призоваха църквата да отрече тези, които описва като "изроди на природата".

"Когато и където ги срещнете, заплюйте ги. Осъдете ги. Те не са хора. Те са изроди на природата", заяви един от гръцките владици - Амвросий от Калаврита.

Под управлението на левия премиер Алексис Ципрас активистите на гръцкото ЛГБТ общество се надяваше промяната да мине незабелязано, но това няма как да се случи в коалицията с малката дясна партия "Независими гърци", отбелязва Reuters.

Докато новият закон си пробива път в парламента, започна кампания, според която той не осигурява равни права на гейовете, лесбийките и транссексуалните спрямо хетеросексуалните.

"Законопроектът не осигурява равенство пред закона, особено по отношение на осиновяването и попечителството над деца, но е близо до това. Политиците в тази страна имат навика да се крият зад църквата, но те също са масово хомофоби", казва ЛГБТ активистът Лео Каловирнас.

Но православната църква не е единствената опозиция на равните права между хетеро и хомосексуалните.

Блокирайки тези законодателни промени миналата година, министърът на правосъдието обяви, че еднополовият брак представлява опасност за една нация, която уважава традициите.

Защитниците на правата на гейовете обявиха, че ще съдят Амвросий за използване на омразна реч в неговия блог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!