Френският вътрешен министър: Не е наша работа да приемаме ромите

Вероника Шербанова 25 септември 2013 в 11:07 3142 9

Френският вътрешен министър Манюел Валс. Снимка: galliawatch
Френският вътрешен министър Манюел Валс. Снимка: galliawatch

Не е наша работа да приемаме ромите. Те трябва да се върнат в Румъния и България. Това заяви френският министър на вътрешните работи Манюел Валс.

Не трябва да дискриминираме никого, но и не трябва да си затваряме очите, категоричен е Валс.

Вчера френският вътрешен министър обяви, че влизането на България и Румъния в Шенген няма да бъде на дневен ред, докато не се реши проблемът с ромите.

Илюзия е да мислим, че ще разрешим проблема с ромското население само чрез интегриране. Със сигурност има решения за интеграцията, например с интеграционните селища, но трябва да намерим общини, които могат да приемат тези селища, а и това решение е приложимо само към няколко семейства, заяви Валс, като подчерта, че само една малка част от ромите искат да се интегрират.

Изказването на Валс беше посрещнато с неодобрение от страна на социалистическата партия, на която е член.

Министърът на продуктивното възстановяване посочи, че думите на Валс са „прекалени. Смятам, че не съществува теория, според която една общност или човек с определен произход да не може да се интегрира, обясни той, като допълни, че Валс е преминал „червената линия на допустимото“.

Манюел Валс обаче е категоричен, че не би променил нищо във вчерашното си изказване. Ромите във Франция живеят в лоши условия, що се отнася до сигурността и здравословната среда, коментира той.

По повод обвиненията, че изкачването му е твърде дясно, Валс заяви: „Да бъдеш с леви възгледи, означава да се противопоставяш на мизерията и на биваците, в които са струпани семействата. Лявото означава и да се противопоставяш на злоупотребата на мафията с чуждата бедност и с децата”.

Думите ми шокират само хората, които не са запознати с проблема, категоричен е той.

Вчерашното изказване на Валс беше подкрепено от кмета на Париж Бертран Деланое, който от началото на годината е поискал премахването на 18 лагера във френската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!