Франция спира финансовата си помощ за Буркина Фасо

OFFNews 07 август 2023 в 10:07 1345 1

Нигер
Демонстрация в столицата на Нигер Ниамей. На 30 юли 2023 г. хиляди излязоха да подкрепят ген. Абдурахаман Чиани, ръководител на президентската гвардия, който се обяви за новия лидер на Нигер след преврата.

Париж спира помощта за развитие и бюджетната помощ за Буркина Фасо, съобщи френското Министерство на външните работи. Изявлението идва, след като тази западноафриканска държава и Мали обявиха, че ще разглеждат всяка военна намеса срещу новите военни управници в Нигер като "обявяване на война".

Изявлението идва дни, след като Буркина Фасо и Мали обявиха, че ще разглеждат всяка военна намеса срещу новите военни управници в Нигер като "обявяване на война".

Преди седмица западноафриканският блок ECOWAS постави ултиматум на новите управници на Нигер да върнат властта на демократично избрания президент Мохамед Базум в рамките на седмица или да бъдат изправени пред евентуална военна намеса.

В събота от Министерството на външните работи на Франция заявиха, че "твърдо и решително" подкрепя усилията на западноафриканския блок ECOWAS за възстановяване на Базум на поста, съобщи БНР.

Военната хунта на Нигер обяви, че е затворила въздушното пространство на страната, като предупреди, че всеки опит за нарушаването му ще бъде посрещнат с "енергичен и незабавен отговор".

"Изправени пред заплахата от интервенция, която става все по-ясна чрез подготовката на съседните държави, въздушното пространство на Нигер е затворено за всички самолети до второ нареждане", се казва в изявлението на военните, превзели властта в страната след преврат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика