Франция отпуска 5 милиона евро на Мароко за справяне с последиците от земетресението

OFFNews 11 септември 2023 в 16:40 1071 1

Земетресение в Мароко

Снимка БТА/АП

Земетресение в Мароко

Франция ще отпусне 5 милиона евро на Мароко за справяне с последиците от силното земетресение, което удари северноафриканската страна в петък. Неправителствени организации, действащи на място, ще получат финансовата подкрепа, предаде БТА.   

Катрин Колона - министърката на външните работи, е заявила, че помощта ще бъде насочена към марокански, международни, а също така и към френски хуманитарни организации, действащи на място.

Първоначално Мароко не прие помощта на Франция. Предложението беше да се изпратят спасителни екипи в регионите, засегнати от земетресението, при което по данни на мароканското министерство на вътрешните работи са загинали 2 497 души, а 2 476 са ранени. Това предизвика сериозен дебат във Франция, където живеят много мароканци.

Колона подчерта, че Мароко е суверенна държава и е получила предложения за помощ от общо над 60 държави. Тя отхвърли идеята, че политическото напрежение между двете държави е причина за отказа на предложението. 

Същото смята и френският вътрешен министър Жералд Дарманен, като добави, че Мароко разполага с добра система за гражданска защита и е в състояние да се справи със ситуацията.

Междувременно Дарманен не потвърди, че мароканският крал Мохамед Шести е бил във Франция по време на земетресението. Вестник "Паризиен" съобщи, че кралят е бил във Франция от 1 септември по медицински причини.

Досега мароканското правителство е приело помощ от четири държави - Великобритания, Испания, Катар и ОАЕ. Магнитудът на земетресението, ударило Мароко, беше 6,8, а епицентърът на труса е бе на дълбочина 27 км. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки