Франция може да задържи руските бойни кораби "Мистрал" за себе си

ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2014 в 13:22 5318 2

Френски хеликоптероносач

Снимка Wikimedia.

Френски хеликоптероносач "Мистрал".

Франция може да откаже да достави поръчаните от Русия бойни кораби хеликоптероносачи "Мистрал" завинаги и да ги остави за собствено ползване, съобщи министърът на отбраната Жан-Ив Ле Дриан по телевизия BFMTV, цитиран от "Газета ру".

Всички зависи от развръзката на събитията в Украйна.  

Франция отложи за неопределен срок от време доставката на първите 2 бойни кораба "Мистрал" за Русия на 25 ноември заради кризата в Украйна и намесата на Кремъл в нея.

Зам.-министърът на отбраната на Русия Юри Борисов каза, че страната му засега няма да повдига обвинения срещу Франция заради забавянето, но очаква договорът да бъде изпълнен.

"Ние сме доволни от всичко. Французите са тези, които имат проблем. Ние ще изчакаме търпеливо. Всичко е записано в договора, ние ще действаме спрямо написаното в него като цивилизовани хора", коментира Борисов.

Франция е под натиск от западните си съюзници да разтрогне договора за 1,2 милиарда евро, но е заплашена от евентуални санкции, ако наруши спогодбата.

Очакваше се първият кораб - "Владивосток", да бъде доставен на 1 ноември, но доставката беше отложена за неопределен срок.

Прекратяването на договора ще означава, че Франция ще трябва да плати в най-добрия случай 1.1 милиарда евро неустойки, а в най-лошия - 2.8-3 милиарда евро, коментира източник на вестник "Комерсант".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 22:59

Червената Армия де...Несокрушимая и легендарная:

https://www.youtube.com/watch?v=np2xZ9TcUsI

Мадемоазелите да се подмиват, Дядо Иван ще идва!

05.12 2014 в 21:32

Не бойте се, Червената Аримия ще си ги вземе сама.

Навремето Kriegsmarine така получи широк оперативен простор за действия срещу прогнилия капитализъм в Атлантика.

«Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами!»