"Фиат" осъден да плати $150 млн. след смъртта на 4-годишно дете

Александър Новков 03 април 2015 в 13:55 3585 2

Италианският автомобилен гигант "Фиат" беше осъден да плати 150 млн. долара обезщетение на семейството на 4-годишно момче, изгоряло при пожар, избухнал вследствие на катастрофа през 2012 година в САЩ, съобщи агенция "Блумбърг".

Съдът в Бейнбридж, щата Джорджия, прецени, че автомобилният производител е проектирал небрежно резервоара на джип "Гранд Чероки", модел 1999 година.

Това е първото решение на съда по поредица подобни дела. При удар отзад в автомобила и пожар са загинали най-малко 75 души от средата на 90-те години на миналия век досега.

Присъдата може да бъде от изключително значение за "Крайслер", собственик на "Фиат", и има вероятност да предизвика още съдебни искове.

От компанията коментираха, че всичките им модели отговарят на изискванията за безопасност и настояват, че вината за смъртта на 4-годишния Ремингтън Уолдън е изцяло на шофьора, врязъл се в управлявания от лелята на детето автомобил.

Случаят отново провокира експерти по безопасността на движение в САЩ да настояват за спирането от движение на по-старите модели на "Гранд Чероки" и джип "Либърти", чиито резервоари се намират на около 30 сантиметра от задната броня.

Наложеното обезщетение е осмото най-голямо в историята на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!