Фалшиво видео с капитулацията на Зеленски предизвика присмех

OFFNews 17 март 2022 в 09:40 7090 0

Зле редактиран видеоматериал, който показва как украинският президент Володимир Зеленски публично капитулира пред руските искания, бе посрещнат с подигравки вчера, но експерти предупредиха, че то може да е предвестник на по-усъвършенствани измами, съобщиха Ройтерс и БТА.

Видеото показва как Зеленски говори с посивяло лице от президентската трибуна и призовава сънародниците си да сложат оръжие пред руските нашественици.

Интернет потребители веднага отбелязаха несъответствията между тена на кожата на шията и на лицето на Зеленски, странният му акцент и пикселизацията около главата му.

Авторът на "Дийпфейкс" Нина Шик, напомни, че има програми, които могат дигитално да наложат глава върху чуждо тяло. Това е част от по-широки компютърни техники, които генерират свръхреалистични фалшификати, известни като „дийпфейкс“. Според Шик въпросното видео е "много необработено", но е въпрос на време технологията да стане по-достъпна. Тя предупреди потребителите да очакват фалшиви новини, които ще станат по-лесни за създаване и по-автентични на вид.

Телевизионният канал „Украйна 24“ съобщи във фейсбук, че видеото е било разпространено от „вражески хакери“ и е „фалшиво“

По-късно украинското министерство на отбраната разпространи видео на истинския Зеленски, в което той нарича кадрите „детинска провокация“.

„Няма да сваляме никакви оръжия, докато не победим“, заявява истинският Зеленски.

Украинските власти вече са предупреждавали за опасността от усъвършенствани фалшиви новини, особено след като силите на Москва не успяха да постигнат бърза победа на бойното поле след началото на инвазията на 24 февруари.

Преди две седмици украинското военно разузнаване разпространи кратко видео, в което алармира за опасността от трудно различими фалшиви новини и предупреди, че Кремъл подготвя такава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!