ЕС ще наложи санкции на Русия при признаване на независимост на Донецк и Луганск

OFFNews 21 февруари 2022 в 20:40 2742 4

Снимка EC - Audiovisual Service

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел

ЕС е готов да наложи санкции на Русия не само при ново нахлуване в Украйна, но и при признаване от Москва на независимост на Донецк и Луганск. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел.

При подобна стъпка ще предложа на министрите от ЕС да одобрят санкциите, изготвени от Европейската комисия. Решението трябва да бъде единодушно, поясни той. Готови сме да отговорим силно и единно, ако стане нужда, но се надяваме да не се налага, заяви Борел. Разбираме, че още няма окончателно решение и призоваваме президента Владимир Путин да не признава независимост на Луганск и Донецк, допълни той.

Борел добави, че санкциите ще засегнат и Беларус, ако от територията на тази страна или с нейно участие бъдат предприети действия срещу Украйна. Беларус губи суверенитет с приемането на руски войски, под въпрос е неядреният статут на тази страна, посочи той.

По неговите думи днес европейските министри са осъдили руското поведение, поздравили са Украйна за проявената сдържаност и са решили да изпратят специалисти в подкрепа на Киев за борба с кибер инцидентите. Според Борел не е изключено европейските министри да изразят съпричастие с Украйна, като свикат свое заседание в Киев.

Дипломатическите мисии в Киев на ЕС и на държавите от ЕС, с изключение на една, остават отворени и работят, добави той, без да уточни коя страна изтегля своите представители. Европейската перспектива на Украйна е ясна, помагаме за реформи и може би това е проблемът на Москва, защото Украйна не създава военна заплаха за Русия. Демократична Украйна е заплаха за руската политическа система, обобщи Борел. Руското ръководство трябва да реши как иска да бъде оценено от международната общност и от историята, посочи върховният представител.

Санкционният пакет, подготвен от ЕС, в случай че Русия нахлуе в Украйна, включва и мерки, насочени срещу газопровода "Северен поток 2", свързващ Русия и Германия, съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от Ройтерс.

"Сертифицирането (на газопровода) ще бъде спряно, (ако Русия нахлуе). Няма съмнение в това. Тоест това означава, че "Северен поток 2" е част от санкциите", каза Нехамер на пресконференция.

Газопроводът е построен, но все още не е заработил, тъй като се чака регулаторно одобрение от Германия и ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови