ЕС отложи "с няколко дни" санкциите срещу Русия

OFFNews 09 септември 2014 в 09:38 2773 2

Европейският съюз отложи "за няколко дни" налагането на новите санкции срещу Русия в зависимост от ситуацията в Източна Украйна.

Според председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой решението е мотивирано от постигнатото в петък примирие между украинското правителство и сепаратистите в Източна Украйна, за които Западът смята, че са подпомагани от Русия, съобщава БНР.

Влизането в сила на санкциите чрез публикуването им в Официалния вестник на ЕС ще стане в следващите няколко дни.

Това ще осигури време за оценка на прилагането на споразумението за примирие в Украйна и на мирния план. В зависимост от ситуацията на място ЕС остава в готовност да преразгледа приетите санкции в цялост или частично, се посочва в изявление от кабинета на Ромпой.

Очаква се в санкциите на Европейския съюз да бъдат координирани нов кръг санкции срещу Руската федерация от страна на Съединените щати, заяви западен дипломат. Американските наказателни мерки са готови, но правителството на президента Барак Обама иска да изчака, за да действа координирано с ЕС, за да действат в единен фронт срещу Русия и да увеличат до максимум ефекта от санкциите.

Очаква се новият кръг западни санкции да направи още по-тежки ограниченията над руския енергиен и оръжеен сектор, посочва Асошиейтед прес. Наказателните мерки вероятно ще включват още затягане на забраната за вземане на международни кредити за срок от над 90 дни до 30 дни. Очаква се и още физически лица, включително представители на руското правителство и приближени на президента Владимир Путин, да бъдат добавени в черния списък със замразени активи и забрана за влизане на територията на ЕС и САЩ.

Русия може по всяко време да стане добър партньор на Евросъюза - вратите за преговори остават широко отворени, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Същевременно тя изтъкна, че на този етап санкциите са необходими за спиране на кръвопролитието в Източна Украйна.

Щетите, които бихме понесли, включително за икономиката ни, са много по-големи, ако оставим нещата както са сега. Същевременно ние даваме ясно да се разбере, че санкциите ще бъдат вдигнати, ако нещата се нормализират.

Снощи президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко са разговаряли по телефона за мирното уреждане на кризата в Източна Украйна. Двамата са продължили обсъждането на стъпките, допринасящи за мирно уреждане на ситуацията. Путин и Порошенко са подчертали значението на осъществяването на ефективен мониторинг на режима за прекратяване на огъня от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!