Ердоган: Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна

Първа среща между лидерите на Турция и Израел от повече от десетилетие

OFFNews 21 септември 2022 в 07:19 6878 1

Архив

Снимка БТА/АП

Реджеп Ердоган

Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна, заяви турският предидент Реджеп Тайип Ердоган пред телевизия Пи Би Ес.

"Първо, кой има надмощие? Русия или Украйна? Като лидер не желая да обсъждам това. Всичко, което искаме да направим и което искаме да видим, е тази битка да приключи с мир. Дали г-н Путин, дали г-н Зеленски? Винаги съм го искал и съм го препоръчвал. Това е конфликт, който води до жертви. Хора умират и никой няма да спечели в крайна сметка, а това не е, което търсим. Разбира се, ако се установи мир в Украйна, връщането на земята, която беше завзета, ще стане наистина важно. Това се очаква. Това се иска. Г-н Путин предприе определени стъпки. Ние предприехме определени стъпки. Земите, които бяха завзети, ще бъдат върнати на Украйна", каза той.

По-рано през деня Ердоган разговаря с премиера на Израел Яир Лапид в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, месец след като двете страни възстановиха дипломатическите си отношения. Това е първата му среща с с израелски министър-председател от повече от десетилетие.

След месеци на дипломатическо затопляне, на 17 август Израел и Турция обявиха пълното възстановяване на двустранните си отношения и връщането на посланиците в двете страни. Отношенията между тези държави се обтегнаха през 2010 г., след като израелските сили извършиха смъртоносно нападение срещу турския кораб "Мави Мармара", който се опитваше да достави помощи за Газа - палестински анклав, който е под израелска блокада и се контролира от ислямистите от Хамас.

В речта си пред ООН турският президент повтори призива си за създаване на палестинска държава със столица Източен Ерусалим. Той също така изрази желание за по-нататъшно развиване на отношенията с Израел "в интерес на бъдещето, мира и стабилността не само на региона, но и на Израел, палестинския народ" и на самата Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

21.09 2022 в 08:39

Веждичката да дойде и тук да каже, че OFFNews са се изгубили в превода... :D

А скоро и китайците ще скръцнат със зъби на Пу. Та като поддръжници на безумието му ще останат само Ким и оня перко Асад. Все хубави хора! ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!