Ердоган плаши САЩ със закриване на авиобазата Инджирлик

OFFNews Последна промяна на 16 декември 2019 в 08:51 1893 0

Снимка БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да закрие авиобазата „Инджирлик“, ако САЩ продължат с налагането на санкции срещу Турция, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

“За двете страни е много важно САЩ да не предприемат стъпки, които ще бъде невъзможно да се коригират в нашите отношения. Разбира се, Турция ще даде отговор на всички санкции на САЩ. Ще седнем и ще решим. Ако е необходимо, ще затворим „Инджирлик“ и „Кюреджик“, заяви Ердоган за телевизия A Haber.

Преди това турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю, излъчено на 11 декември по телевизия A Haber, също предупреди, че Турция може да закрие авиобазата „Инджирлик“ и радарната станция „Кюреджик“.

Пентагонът полага усилия за запазване на отношенията с Турция, на фона на изявленията на лидерите на страната за възможното затваряне на американските военни бази „Инжирлик“ и „Кючерик“, съобщи говорител на ведомството за РИА Новости.

“Ние виждаме състоянието на нашите сили в Турция като символ на десетилетния ни ангажимент да работим и помагаме да защитим нашите съюзници в НАТО и стратегическия ни партньор на Турция. Министерството полага усилия да поддържа тези отношения, като същевременно насърчава Турция да води по-конструктивна политика по отношение на С-400 и в Сирия, както и в други аспекти, когато има разногласия “, казва източникът.

Той отбеляза ролята на Турция в Афганистан, Косово и Ирак.

Авиобазата „Инджирлик“ в провинция Адана в южна Турция се използва от ВВС на САЩ. Американските военни поддържат и станция за ранно предупреждение срещу ракетно нападение, която е разположена в региона „Кючерик“ в провинция Малатия в югоизточна Турция и е част от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Европа.

На 11 декември Комитетът за външни отношения на Сената на САЩ одобри законопроект за налагане на санкции на Турция. Ако бъдат приети от Сената и подписани от президента, могат да включват замразяване на активите на Турция, ограничаване на визите и ограничаване на достъпа до кредити.

До напрежението в отношенията между Анкара и Вашингтон се стигна заради закупуването от страна на Турция на руските системи за противовъздушна отбрана С-400, които ще влязат на въоръжение в страната до април 2020 г., въпреки възраженията на САЩ.

Доставката на първата партида от системи за противовъздушна отбрана С-400, произведени от Русия, започна през юли и приключи през октомври. Вашингтон се опасява, че оръжието е несъвместимо със стандартите за сигурност на НАТО и може да компрометира работата на американски изтребители Ф-35. Турция настоя, че ще продължи с доставките на С-400. Втората партида може да бъде доставена до края на следващата година.