Ердоган одобри конституционните промени, предстои референдум

OFFNews 10 февруари 2017 в 12:28 2502 1

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган одобри конституционните промени, които ще превърнат южната ни съседка в президентска република. 

С това последната стъпка към промяна на управлението в Турция е провеждането на референдум, като според "Хюриет" потенциалната дата за него е 16 април. 

Турският парламент прие през януари с мнозинство пакет от конституционни промени, които ще засилят значително правомощията на Ердоган. Сред възможности на президента ще бъде това да назначава министри, да разпуска парламента и да обявява извънредно положение, а ако референдумът получи необходимата подкрепа, това ще позволи на настоящия президент да е на власт още два петгодишни мандата, с което Ердоган може да остане президент до 2029 г. 

Критици на турския президент твърдят, че промените ще съсредоточат цялата власт в ръцете му и ще насочат страната към диктатура, но Ердоган уверява, че измененията не се правят в негова полза.

"Не се безпокойте. Всяка система създава своите собствени лидери, своите собствени ръководители. С божията воля, Турция винаги ще има Таийп Ердоган", заяви в четвъртък той пред местни лидери в Анкара. 

  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови