Ердоган на среща с кралица Елизабет II и Тереза Мей

OFFNews 15 май 2018 в 17:19 4923 0

Снимка Twitter/RoyalFamily

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с британската кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец.

Двамата са разговаряли при закрити врата в продължение на 40 минути.

По-късно днес Ердоган ще се срещне и с британския премиер Тереза Мей, като се очаква двамата да обявят съвместен план за действие за Близкия изток. 

Предвидено е двамата да обсъдят още въпроси, свързани с отношенията между Великобритания и Турция, борбата с тероризма, бежанците и други. 

Ердоган беше посрещнат в Лондон от демонстранти в защита на свободата на медиите и кюрдски активисти. 

Десетки демонстранти се събраха по призива на организацията Репортери без граници. Към тях се присъединиха прокюрдски демонстранти, които носега плакати с лика на Ердоган, зачертан с думата "терорист" на английски, както и знаме с образа на кюрдския лидер Абдуллах Йоджалан, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Според Репортери без граници над 100 журналисти са арестувани, 140 медии са затворени и най-малко 889 журналистически карти са анулирани от въвеждането на извънредното положение след опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ребека Винсент от британския клон на Репортери без граници заяви, че е "позорно", че президентът Ердоган е "приет тук, във Великобритания, и че за него е постлан червен килим".

Говорител на Даунинг стрийт каза, че г-жа Мей ще постави на Ердоган въпроса за човешките права, подчертавайки, че Турция трябва да "изпълни международните си задължения, включително зачитането на свободата на изразяване и политическата свобода".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови