Ердоган иска в Европа: Отворете вратите на Турция за ЕС, ние ще отворим на Швеция за НАТО

OFFNews 10 юли 2023 в 14:58 1482 4

Снимка БТА / АП

Ердоган подкрепя членството на Украйна в НАТО, но постави ново условие за влизането на Швеция - отварянето на вратите на ЕС за Турция.

Турция ще подкрепи кандидатурата на Швеция за членство в НАТО само ако Европейският съюз възобнови преговорите за присъединяване към ЕС с Турция, заяви в поденелник президентът на страната Реджеп Таип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Президентът Ердоган говори пред журналисти в Истанбул непосредствено преди да отлети за срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Турският лидер повтори позицията на страната си, че Анкара подкрепя териториалната цялост на Украйна и,че краят на конфликта ще допринесе за по-нататъшното опростяване на процеса на присъединяване на Киев към НАТО.

В същото време Ердоган подчерта, че Анкара винаги е подкрепяла курса на "отворени врати" на НАТО. За да се ускори процесът на кандидатстване на Стокхолм за членство в НАТО, по думите му, е необходимо да се изпълнят всички разпоредби на Тристранния меморандум, което беше известно и досега като турска позиция.

В понеделник обаче неочаквано Реджеп Таип Ердоган обвърза темата за кандидатурата на Стокхолм с диалога за присъединяването на Турция към Европейския съюз.

„Първо, отворете пътя за Турция да се присъедини към ЕС, а след това ще разчистим пътя за кандидатурата на Швеция за НАТО, точно както направихме с Финландия. Турция чака пред вратата на ЕС от 50 години“, каза Ердоган.

Още тази вечер Ердоган трябва да се срещне в Литва с ръководителя на шведското правителство Улф Кристерсон, за да договорят влизането на скандинавската страна в Северноатлантическия алианс.

Преди това Турция блокира кандидатурата на Швеция, твърдейки, че страната предоставя политическо убежище на поддръжници на ПКК, които Турция смята за терористи. Ердоган дори твърди, че екстрадирането на около 130 "терористи" от Швеция е условието Турция да подкрепи кандидатурата на Швеция.

Говорителят съобщи, че през октомври се очаква да бъдат представени следващите доклади на комисията за напредъка на страните, очакващи членство в ЕС. По неговите думи се предвижда и доклад за Турция.

Анкара подаде искане за присъединяване към ЕС през 1987 г., а преговорите започнаха през 2005 година. През юни 2018 г. Съветът на ЕС за първи път отбеляза, че Турция се е отдалечила значително от Европейския съюз и по тази причина преговорите са в застой и не може да се обмисля отварянето или затварянето на други преговорни глави.

Турция засега не подкрепя присъединяването на Швеция към НАТО до изпълняването на няколко условия. За днес е предвидена среща между президента Ердоган и шведския премиер Улф Кристершон във Вилнюс, където утре започва срещата на върха на НАТО. Двустранната среща бе свикана от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг в опит за постигане на пробив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

10.07 2023 в 17:40

Демек - майната му на изгорения Коран, удряме го на алъш-вериш... ;)

1935

2

Муню

10.07 2023 в 15:42

Куку, куку, куку.....
Не всеки път ще се получава с изнудване.

135

1

Far Rider

10.07 2023 в 15:18

Нека Турция влезе в ЕС, а да излезе Задунайская губерния за да се поддържа бройката.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика