Елисейският дворец има нов властелин

OFFNews 14 май 2017 в 12:50 5177 1

Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност като президент на Франция.

От рано тази сутрин бе постлан червен килим, водещ към входа на Елисейския дворец, въженца отделяха десетките камери и чакащите репортери от него. 

Автомобилът със съпругата на Макрон - Бриджит, пристигна преди президентския за церемонията, започнала в 10 ч. парижко време.

Минути по-късно се появи и най-младият избран за президент на Франция - 39-годишният Макрон, а медиите не пропуснаха да отбележат как е облечен, колко струва костюмът му - 450 евро, и коя марка е. На входа го чакаше човекът, който по-късно му предаде властта - вече бившият френски президент Франоа Оланд. Малко преди наследникът му да пристигне, журналисти заснеха Оланд, гледащ през прозорец на Елисейския дворец.

Срещата между двамата, проведена отвъд камерите и записите, продължи около половин час - повече от предвиденото. Макрон и Оланд са обсъдили държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната, пише Ройтерс.

След срещата на четири очи започна и самата церемония. На нея председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви Макрон за осмия президент на Френската република. "Французите избраха надеждата и победата", заяви Макрон. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, обеща той.

Светът има нужда от това, което французите винаги са знаели, че има нужда. От десетилетия Франция се е съмнявала в себе си. Но светът и Европа имат нужда от Франция повече от всякога, заяви Макрон.

Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите и множеството пред сградата. Макрон го придружи до автомобила му - непретенциозен "Ситроен". Двамата се ръкуваха и разделиха, след което Макрон се върна, за да позира за снимка заедно с Първата дама Бриджит Макрон.

AP

От днес Франция има своя нов президент и с отшумяването на церемонията на преден план излиза нов въпрос - кой ще е следващият френски премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови