ЕК въвежда общо определение за корупция и еднакви наказания за нея в целия ЕС

OFFNews 17 януари 2023 в 18:42 1898 4

Снимка Facebook / Ylva Johansson

Илва Йохансон

Европейската комисия ще предложи скоро два законопроекта, свързани с борбата с корупцията. Това съобщи пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в дебат, посветен на корупцията сред евродепутатите.

Новото законодателство ще даде ясно определение за корупция и ще въведе еднакви наказания навсякъде в ЕС за това престъпление. Ще бъдем възможно най-твърди, ще дадем на полицията и на съда необходимите им средства, за да заличат корупцията, добави Йохансон. Тя посочи, че вторият законопроект ще бъде за изсветляване на прикритото чуждестранно влияние, съмнителното външно финансиране и за чуждестранните организации, които неявно влияят на общественото мнение и подкопават демокрацията.

Корупцията е тежко престъпление, над половината от престъпните организации са свързани с корупционна дейност; с корупция се купуват хора, политици и власт, обобщи Йохансон. Тя отбеляза, че за първите седем месеца от началото на дейността си прокуратурата на ЕС е започнала разследване по съмнения за измами с общо пет милиарда евро от европейския бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5840

4

Май ,за всички българи и румънци не важи. Макрон го предложи преди време и шяха да го изядат. Политиката на двойните стандарти е официална ,а ЕС. Така е и със санкциите.

1930

3

Муню

18.01 2023 в 08:41

Точно тези примати ще се развикат за суверенитет и пак ще искат да излизаме от НАТО и ЕС !

910

2

бай Падежко

18.01 2023 в 07:52

Не важи за примати на руска хранилка

-5840

1

Чудно, сега и минимална заплата еднаква за целия ЕС.