ЕК свали плакат със сърп и чук

Лъчезар Вълев 23 октомври 2012 в 18:37 4983 5

Постерът, на който е изобразен комунистическият символ. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Постерът, на който е изобразен комунистическият символ. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската комисия е изтеглила плакат с изображение на сърп и чук, след като Литва протестира срещу присъствието на символа на комунизма в Брюксел, съобщи "Франс прес".

ЕК е взела мерки за сваляне на плакатите от всички сгради на комисията, но същевременно отрече да носи вина за постерите. 

"Не става въпрос за плакат на ЕК. Той е част от серия постери, разлепени в коридор, които са направени от художници за конкурс, организиран от Чешкия съвет за външни отношения. Конкурсът не е финансиран от ЕС", коментира говорителят на офиса на Комисията в Брюксел Гиедриус Судикас. 

"Щом този графичен символ бе забелязан, постерът веднага бе свален", обясни той. 

Въпросният постер изобразява сърп и чук, наред със символи на християнството, юдейството и други религии, които оформят жълта звезда, под която има надпис: "Ние всички можем да споделяме една и съща звезда. EUROPE4ALL".

Латвийският евродепутат Леонидас Донскис заяви, че не е редно този знак да бъде поставян наред с древни религиозни символи, тъй като е модерен и е свързан с идеология, основана на насилие.

"Това е символ на страданията на Централна и Източна Европа. Изобразяването му означава да се пренебрегва трагичната участ на голяма част от Европа", каза още той.

Графичният символ на комунизма, изобразяващ сърп и чук, е обявен за незаконен в Литва. През 1990 г. 3-милионната страна стана първата съветска република,  получила независимост от бившия СССР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!