EК разреши на държавите членки да купуват и "чужди ваксини"

OFFNews 22 януари 2021 в 15:07 1643 0

Снимка Pixabay

Държавите от ЕС ще могат самостоятелно да сключват договори за покупка и на "чужди ваксини", които не са включени в европейската имунизационна стратегия, заяви днес говорител на ЕК, цитиран от Ройтерс.

Решението на Комисията идва на фона на новината, че Унгария е сключила споразумение за покупка на "големи количества" от руската ваксина "Спутник V".

В изявлението на говорителя на ЕК е подчертано, че руската ваксина ще бъде разрешена за употреба само в Унгария, а разпространението ѝ в ЕС остава забранено, докато няма решение на ЕМА (Европейската агенция по лекарствата).

Решението на Унгария, която ще е първата страна в ЕС, в която ще се използва руската ваксина, идва на фона на обвиненията към ЕМА, че "бави" процедурата за одобрение на "Спутник V". 

В момента в ЕС е разрешена употребата само на две ваксини - на Пфайзер/Бионтех и на Модерна. До края на месеца  се очаква решение и за ваксината на "Астра Зенека", която вече се използва във Великобритания.

Междувременно Сърбия стана първата европейска страна, която започна да поставя китайски ваксини срещу COVID-19. Пръв беше ваксиниран сръбският министър на здравеопазването. Като страна извън ЕС Сърбия преговаря с доставчици извън обсега на фирмите, с които е сключила договор Европейската комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови