Унгария ще купи 'големи количества' от руската ваксина срещу COVID-19

OFFNews 22 януари 2021 в 14:09 1325 0

Снимка Wikimedia

Унгарското правителство е сключило споразумение да купи "големи количества" от руската ваксина "Спутник V", съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Франс прес. 

Ваксината още не е одобрена от европейските здравни власти.

Сиярто, който е на посещение в Москва, съобщи това във видеоклип, качен във Фейсбук, като обеща да даде повече подробности. "Заради пандемията в Унгария всеки ден умират по 100-150 души, страната търпи големи икономически загуби от рестриктивните мерки и ваксинацията трябва да се ускори", допълни той.

Унгария разреши използването на руската ваксина въпреки критиките, отправяни от Будапеща към европейската агенция по лекарствата, че "бави" процедурата за одобрение на ваксината. В ЕС са разрешени само две ваксини - на Пфайзер/Бионтех и на Модерна, а до края на месеца се очаква становище за "Астра Зенека", която се използва във Великобритания.

"Трябва да признаем, че нещо не върви както трябва на равнището на ЕС", заяви премиерът на Унгария Виктор Орбан в седмичното си радиоинтервю. По думите му щом страната няма достатъчно ваксини от общността, трябва да вземе "Спутник V" и добави, че "не може унгарците да умират заради това".

Руската ваксина вече е поставена на над 1,5 милиона души според Москва.

Унгария е първата страна от ЕС, оценила предимствата на "Спутник V", заяви в четвъртък в комюнике директорът на Руския фонд за преки инвестиции Кирил Дмитриев, който финансира разработването на ваксината.

Будапеща е поръчала и един милион дози от китайската ваксина на Синофарм, предаде БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews