Египет спрял безплатния Facebook, защото не можел да се шпионира

OFFNews 01 април 2016 в 15:26 2981 1

Египет е блокирал достъпа до услугата на Facebook Free Basics по проекта Internet.org, заради отказ на американската компания да позволи на правителството да шпионира потребители на социалната мрежа.

Това съобщи агенция Reuters, като се позова на свои източници на информация.

Услугата Free Basics беше пусната в Египет през октомври 2015 г. и беше насочена към клиенти с ниски доходи, което позволяваше на всеки с евтин компютър или смартфон да си създаде Facebook акаунт и да има достъп до ограничен набор от интернет услуги, без да плаща.

Достъпът до нея беше спрян на 30 декември 2015 г., а властите обясниха, че мобилният оператор Etisalat е имал само временно разрешение да предлага услугата. 

Двама души, които са били пряко въвлечени в преговорите между Facebook и египетското правителство, са казали пред агенцията, че услугата Free Basis е била спряна, защото от компанията са заявили, че не биха разрешили на правителството да наблюдава поведението на потребителите. Те са отказали да уточнят точно какъв тип достъп е поискало правителството.

Говорител на Facebook е отклонил молбата за коментар. Etisalat не са отговорили на запитването. Говорител на египетското министерство на комуникациите също е отказал да отговори конкретно на въпроса, а е изтъкнал други причини за спирането на Free Basics.

Услугата Free Basics е достъпна в 37 държави.

В Египет тя е била ползвана от 3 милиона души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!