Едностранно и без условия: Украйна върна на Русия всички тежко ранени пленници от февруари 2023 насам

OFFNews 24 март 2023 в 17:41 48956 5

Снимка Координационен щаб по въпросите на военнопленниците

Украйна не е поставяла никакви предварителни условия за репатрирането на ранените руснаци

Украйна е осъществила хуманитарна акция, в рамките на която е предала на Русия всички тежко ранени от началото на войната досега руски военнопленници, чието състояние позволява да бъдат транспортирани, съобщи Координационният щаб по въпросите на военнопленниците в Киев.

„Спазвайки международните си задължения и в изпълнение на Женевските конвенции и за участието на Международната комисия на Червения кръст, Украйна в едностранен порядък прехвърли в Русия тежко ранените и тежко пострадалите пленени граждани на Руската федерация. В този случай не става въпрос за обмен на военнопленници, а за репатриране – връщане на тежко ранените пленници без никакви условия, така, както изисква международното право“, се казва в изявлението на щаба.

В същото време държавата-агресор, системно пренебрегвайки международните норми, все още държи като заложници хиляди украински граждани, включително тежко болни и ранени, цивилни, деца и жени, старци, както и пленени от Русия още преди началото на мащабната инвазия. Всички тези категории граждани, съгласно международното хуманитарно право, трябва да бъдат върнати в Украйна чрез репатриране без никакви условия. Въпреки това Русия не само продължава да държи цивилни и невоюващи лица като заложници, но и отказва да допусне представители на Международния комитет на Червения кръст в местата им за задържане, не им осигурява контакт с близките им, нормално хранене, медицински грижи и съзнателно им създава нечовешки условия за плен.

„Украйна призовава световната общност да засили натиска върху държавата-агресор, за да принуди Русия да спази международното хуманитарно право и да освободи от плен всички незаконно задържани украински граждани“, се казва още в изявление на щаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

5

Того

25.03 2023 в 06:07

Русия не е просто държава агресор, това е престъпна нация.

1220

4

хr4

24.03 2023 в 20:46

dolivo, прав си ама то за тая работа тряят глави, а не като при алкашите-тикви.

22547

3

dolivo

24.03 2023 в 18:30

Много са хитри Украинците
1. Издържането и лечението струва пари, върни им ги да им берат гайлето руските лазарети претъпкани
2. Морално правилно, не ги убиват, връщат ги в родината
3. Тежко ранени само, за да не им ги хвърлят обратно в сражения скоро

Уин Уин

1930

2

Муню

24.03 2023 в 18:07

Те са варвари, не е ясно дали мозъците им ще асимилират що е то конвенции, право, и тн.
Дектатурата няма нужда от право, права, задължения и прочие!

924

1

Diogen

24.03 2023 в 18:03

Да защото Украйна е цивилизована държава. Не е като дивото монголоидно рашистко племе, което разстрелва пленените украинци.