Джерусалем пост: Израел увеличава военната си помощ за Украйна

Това е сериозна стъпка, макар че не се планира предоставяне на нападателни оръжия

OFFNews 04 май 2022 в 14:41 2226 0

Израел е склонен да разшири помощта си за Украйна, включително да изпрати военна помощ, пише днес израелският в. "Джерусалем пост".

Израелски официални лица заявиха, че страната може да изпрати на Киев по-голяма от досегашната помощ, предимно за отбрана, но системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия и системи за нападение няма да бъдат изпращани, съобщава изданието "Хаарец".

Увеличаването на помощта ще бъде "значителна стъпка" в сравнение с това, което Израел вече е предоставил, и "няма да включва значителни количества доставки" заради помощта, която вече е предоставена от САЩ и европейските страни, се казва в репортажа на "Хаарец".

От началото на руската инвазия в Украйна Йерусалим има балансирана позиция между Украйна и Русия. "Хаарец" обаче цитира източник, който казва, че САЩ и някои европейски държави очакват Израел да заеме по-ясна позиция и "да подкрепи решението си с действия, не само с изказвания".

В следващите дни е планирана среща на военните власти, на която ще бъде обсъдено каква помощ може да бъде предоставена на Украйна, добавя "Джерусалем пост".

До момента Министерството на отбраната на Израел не е коментирало тази информация.

Миналата седмица бригаден генерал. (о.р.) Дрор Шалом, началник на отдел "Политическа сигурност" в Министерството на отбраната, взе участие в ръководена от САЩ среща на върха, на която беше обсъдена международната отбранителна помощ за Украйна. Израел беше сред 43-те държави - 29 членки на НАТО и 14 държави, които не членуват в НАТО - които участваха в срещата на върха в Германия. Участието на Шалом може да се разглежда като възможна промяна в позицията на Израел, който се опитва да запази тесните си връзки с Москва, добавя изданието.

Преди две седмици министърът на отбраната Бени Ганц заяви, че Израел ще изпрати защитни жилетки и каски на украинските служби за гражданска защита и аварийна безопасност. Като част от израелската помощ за Украйна Йерусалим създаде и полева болница в Лвов и дари няколко бронирани линейки.

Отношенията между Израел и Русия се обтегнаха в последните дни, след като руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Хитлер е бил евреин. Думите му бяха произнесени по повод твърдението на Русия, че "денацифицира" Украйна, чийто президент Володимир Зеленски обаче е евреин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!